29.08.16 u 12:18

Ko je ubio Johna F. Kennedyja

Umirući od raka, muškarac kodnog imena Ron htio je podijeliti jednu veliku tajnu sa svijetom, tajnu koju je dotad ispričao samo svom sinu - neko iz njegovog tima ubio je bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja koji se dogodio 1963. godine bio je takozvani "posao iznutra", prema priznanju na smrtnoj postelji muškarca kodnog imena Ron, koje je on dao poznatom holivudskom redatelju Oliveru Stoneu.


Nakon što je Stone snimio svoj film o ubistvu američkog predsjednika Kennedyja, koji je bio sipatetičan prema zagovornicima teorija zavjere, Stonea je kontaktirao muškarac, koji je tvrdio da je bio dio predsjednikovog osiguranja.


Misteriozna pisma prije susreta


Muškarac se predstavio samo kao Ron, a Stonea je kontaktirao isključivo putem pisama, što je bila uvertira za njihov sastanak u četiri oka dosta kasnije. Stone je, naravno, imao velike sumnje u Ronovu priču, jer je dotad broj raznoraznih teorija zavjere oko Kennedyjevog ubistva bio poveći. No, Stone kasnije i sam priznaje da su njegove sumnje nestale, nakon susreta s misterioznim Ronom.


Kao bivši marinac koji je služio u Vijetnamu, čuvenog je redatelja u Ronovu priču uvjerio "vojni riječnik" kojeg je ovaj koristio te precizni detalji oko tog događaja, koje je Stone opisao kao "moguće" i "vrlo autentične", prenosi Daily Mail.


Stone je odlučio tu priču po prvi put podijeliti sa svijetom preko Matta Zollera Seitza, autora knjige o njemu samom.


"Mislim da je se odlučio na to zato što mi vjeruje i zato što su, i otac (Ron) i sin, umrli već prije dosta vremena", rekao je Seitz, odgovarajući na pitanje zašto se Stone odlučio na objavu priče tek sad.


"Niko drugi nije čuo tu priču. Ja sam prvi", dodao je Seitz. Sve dosad.


'Ovo dolazi iz moje savjesti'


Seitz kaže da knjiga opisuje Stoneovo prisjećanje dopisivanja, razgovora i susreta s Ronom. U njoj redatelj između ostalog tvrdi da Ron nije imao bilo kakve skrivene motive za priču koju mu je ispričao. "Obratio mi se putem serije čudnih pisama koja bi stizala s poštanske adrese na Bermudama", piše između ostalog u knjizi.


"Želim da znaš da ovo dolazi iz moje savjesti", riječi su kojima se Stone prisjeća sastanka s Ronom u hotelu u Rochesteru, u New Yorku i kako to piše u knjizi.


"Scenarij koji je opisao je bio vrlo praktičan. Način je to na koji bih i ja to napravio, da idem napraviti takvo što", dodaje Stone u Seitzovoj knjizi.


"Ubiješ Predsjednika i tvoja zaštita je njegovo osiguranje, a ako su snajper ili snajperi koji su ubili Predsjednika skriveni među momcima koji štite Predsjednika, momcima koji nemaju pojma o toj uroti... To onda ima velikog smisla", kaže nadalje Stone.


"Njegovo prisjećanje svega toga bilo je toliko tehnički precizno, prepuno vojnog riječnika, detaljima radijske komunikacije odmah nakon pucnjave", pojašnjava Stone.


Seitz na to dodaje da je Stone, tijekom služenja u ratu u Vijetnamu, sudjelovao u koordiniranim zonama smrti, u kojima se snajper postavi na različitim lokacijama, na kojima hvata ljude zarobljene u zoni razmjene vatre iz više smjerova. Na taj način Stone je lako shvatio o čemu Ron zapravo priča.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO