20.06.18 u 22:39

HE HE

Kako se muzički ukus mijenja nakon tridesete

Nakon tridesete sve više slušamo muziku koja nas podsjeća na mlađe dane.

Jeste li potomak onih roditelja koji iz dana u dan slušaju nekolicinu istih starih pjesama? Ako je tako, budite obazrivi, moguće je da si vaši roditelji ne mogu pomoći.

Vjerovali ili ne, provedena je studija na 1 000 ispitanika kako bi se otkrilo kako se ukus u muzici mijenja s promjenom broja naših desetljeća te koliko su osobe spremne prihvatiti muziku koju još nisu čule ili koja ne spada u žanr koji inače slušaju.

Dvadeset četverogodišnjaci su, što se muzike tiče, uvijek spremni na promjene i eksperimentiranje s novim žanrovima. Mnogi tvrde da aktivno sami traže nove vrste.

Oni stariji od 24 zapadaju u neku vrstu monotonije iz više razloga, a među najčešćima su briga o obitelji i zahtjevan posao - pa tako oko tridesete i prestajemo tražiti za otkrivanjem nove muzike.

Zbog tako velikog broja dostupnih izdavača, muzike i žanrova često dolazi do takozvane „muzičke paralize" zbog čega se osjećamo preplavljeno, objašnjavaju rezultati.

„Muzička paraliza" pripisuje se društvenim faktorima, no i za nju postoji znanstveno objašnjenje. Postoji još analiza koje su pokazale da slušatelje privlače pjesme koje ih podsjećaju na mladost, pa zato radije slušaju izvođače čije pjesme potiču sjećanja na neke bolje dane - ona potiču proizvodnju hormona dopamina i serotonina koji se tijekom slušanja te muzike luče u mozgu, i time pobuđuje ugodu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO