13.06.18 u 10:33

MASTERCARD IMA RJEŠENJE ZA VAS

Kako odabrati pravu platnu karticu i šta sa njom?

Odabir platne kartice odavno nije rutinska aktivnost koju obavljate na brzinu u banci. Platne kartice su postale dio, ali i odraz životnog stila njihovih vlasnika, pa ne iznenađuje činjenica da svi mi volimo da imamo na raspolaganju jednu, dvije, pa čak i više platnih kartica. 

“Plastika”, kako ih još zovu, je popularna već dugi niz godina iz mnogo razloga, a neki od njih su jednostavnost i udobnost prilikom korištenja, kao i njihova bezbjednost.


Prije nego što počnete da uživate u blagodetima upotrebe platnih kartica, odvojite vrijeme za njihov pravilan odabir. Na tržištu Bosne i Hercegovine trenutno posluju 24 banke koje izdaju platne kartice, a zbog mnoštva mogućnosti koje nude, može vam se učiniti da je pred vama nepregledan izbor. Umjesto nasumičnog odabira platne kartice, odvojite određeno vrijeme da razmislite o svojim potrebama i željama. 


Razmislite šta želite i sastavite listu svojih očekivanja. Karakteristike koje kartica treba da ispuni zapišite, a onda to uporedite sa ponudom kartica na tržištu. Proces odabira neće biti težak i kompleksan, ukoliko eliminišete one kartice koje ne odgovaraju vašim finansijskim mogućnostima i životnim navikama, a zadržite se na selekciji kartica koje ispunjavaju navedene uslove. 


Kako bi smo vam barem malo pomogli na našem tržištu se nude slijedeće vrste kartica:


Debitne kartice povezane su sa tekućim računom korisnika i omogućavaju direktan pristup sredstvima koje korisnik ima, tako da pored sigurne i elegantne zamjene za keš, debitne kartice predstavljaju i praktično sredstvo finansijske kontrole nad sopstvenom potrošnjom.


Kreditne kartice predstavljaju praktičan način da korisnik dođe do dodatnih sredstava, te se preporučuje da se one koriste za veće kupovine, kao što su kupovina namještaja ili kućnih aparata. Kreditne kartice omogućavaju otplatu kupovine na rate po različitim modalitetima i zato prije nego što se odlučite za neku od njih, raspitajte se o uslovima otplate i kamatama.


Pripejd kartice se najčešće pojavljuju u obliku poklon kartica, odnosno kao elegantna zamjena za keš koji biste inače nekome poklonili za rođendan ili neku proslavu. Ako želite da svoje dijete naučite finansijskoj odgovornosti, dobra je ideja da umjesto džeparca u kešu, djetetu date pripejd karticu sa određenom sumom uplaćenom na nju i na taj način omogućite plaćanje na različitim lokacijama, a uz veći stepen sigurnosti nego što je to slučaj sa kešom. 


Jedna od velikih prednosti kartica, bile one debitne ili kreditne, je beskontaktno plaćanje. Mastercard beskontaktna tehnologija omogućava brzo i sigurno plaćanje, a potrebno je samo prisloniti beskontaktnu karticu na terminal, sačekati da zvučni i svjetlosni signal označe uspješnu transakciju i to je to, plaćanje je izvršeno. Beskontaktno možete platiti bilo koji iznos, a tek u slučaju da je račun veći od 30KM, potrebno je unijeti PIN kod. Koristeći beskontaktno plaćanje, kupovina je brža i efikasnija, a dodatni osjećaj kontrole i sigurnosti daje i činjenica da je tokom plaćanja kartica u svakom trenutku u vašim rukama.


Kartice možete koristiti na velikom broju lokacija u zemlji i inostranstvu, a kako biste bili sigurni da su vaša plaćanja sigurna, potrebno je da vodite računa o nekoliko stavki:


- Nikada ne zapisujte i ne otkrivajte svoj PIN bilo kome. PIN je kod kojim potvrđujete svoja plaćanja i to je lični podatak koji ne dijelite sa drugima;

- Čuvajte račune i na kraju mjeseca uporedite sa izvodom iz banke da biste potvrdili da nije bilo neovlaštenih transakcija;

- Ukoliko vaša banka ima tu opciju, aktivirajte SMS notifikacije kako biste u realnom vremenu bili u toku sa svim promjenama na računu;

- Kada putujete u inostranstvo, nosite sa sobom karticu povezanu sa deviznim računom ili odaberite plaćanja u lokalnoj valuti kako biste izbjegli troškove duple konverzije.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO