22.08.18 u 16:41

SAVJETI

Kako brže preboljeti raskid ili razvod

Kraj veze nikad nije lak, ali je svakako još teži ako još ima ljubavi. Iako osjećate da je kraj svijeta zbog slomljenog srca, imamo dobru vijest – bol neće trajati zauvijek i opet ćeš se zaljubiti.


Prema istraživanju obavljenom u “The Journal of Positive Psychology”, potrebno je 11 nedjelja da se bolje osjećate poslije raskida veze. Međutim, treba 18 mjeseci da se bolje osjećate poslije razvoda. Svako od nas je zasebna jedinka i procesi tugovanja su zato različiti. Uzimajući u obzir i to da je ljubav zbunjujuća emocija, kraj bilo kojeg odnosa je jedinstven doživljaj.

Postoje četiri koraka koji će vam pomoći da prebolite nekoga:

Dajte sebi vremena


Za neke kraj veze može stvoriti bol kao da im je partner umro. Ako izgubite kontakt i više se ne viđate sa osobom koju volite, zastrašujuće je zamisliti život bez nje. Ali važno je prihvatiti da u vašem životu više neće biti te osobe. Iako može da vam se učini da će taj period brzo proći ako ste zauzeti poslom i ljudima, ova faza zahtijeva tugovanje. Umjesto da pokušavate da potisnete osjećanja, dopustite sebi da ih osjećate i brže ćete se oporaviti.

Odvojte vrijeme samo za sebe

Veze donose prelijepo zajedničko vrijeme, ali i gubitak fokusa sa “ja” i prebacivanje na “mi”. Kraj veze donosi jedinstvenu priliku da shvatite šta želite u svom životu, da pronađete nešto samo za vas. Iako je to kliše “uzmi vrijeme za sebe” – pronađite novi hobi, družite se sa prijateljima, radite stvari zbog kojih se osjećate dobro. Kad se fokusirate na sebe, u sljedeću vezu možete unijeti dozu samosvijesti koju niste imali u prethodnoj.

Nemojte da se plašite da tražite pomoć

Parovi rijetko donose odluku o kraju u isto vrijeme, obično jedna strana bude iznenađena ili šokirana. Osim osjećaja šoka, javlja se i osjećaj odbijanja, što je normalno, a uz to se obično postavljaju pitanja vlastite vrijednosti. Ako je vaš partner jasno rekao da ne želi više vezu sa vama i da nema šanse za pomirenje, prihvatite ono što govori i naravno fokusirajte se na sebe. To što je neko prekinuo vezu sa vama ne znači da niste vrijedni ljubavi. Uradite sve da se osjećate bolje. To može uključiti i blokiranje te osobe s društvenih mreža, ali i bacanje poklona i zajedničkih fotografija u smeće. Razgovarajte o svojim osjećanjima, ali postavite granice jer možda nećete imati snage da razgovarate o svim detaljima odnosa s prijateljima i porodicom. Međutim, razgovor o osjećanjima može biti koristan i može vam donijeti drugu perspektivu.

Vrijeme liječi sve rane

Možda u ovom bolnom trenutku to ne želite da čujete, ali vrijeme liječi stvarno sve rane. Kako vrijeme prolazi, podsjetnici na vašu vezu neće ti biti tako bolni, a kroz nekoliko mjeseci neće uzrokovati ni tugu. Međutim, ako negativna osjećanja ne iscjeljuju kroz duže vrijeme, možete da potražite i stručnu pomoć. Prva godina je najteža i bitno je da razumijete sami sebe. Bit će naravno trenutaka tuge i nostalgije, ali se uvijek sjetite da raskid nije u potpunosti tvoja krivica. Nemoj prihvatati krivicu za to, ali istovremeno pokušajte da razmislite o tome šta ste mogli uraditi drugačije. Ako ponovo dođe do ljubavi, ući ćete u vezu kao najbolja verzija sebe. Bit ćete u stanju da volite još i više.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO