30.05.20 u 12:36

SJAJNO!

Kafa pomaže u borbi protiv pretilosti

Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod žena koje su pile četiri ili više šoljica kafe dnevno zabilježen ukupni postotak masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju kafu.

Skupina međunarodnih istraživača na čelu s dr. Lee Smithom s engleskog Sveučilišta Anglia Ruskin istražila je vezu između konzumacije kafe i tjelesne težine kod žena i muškaraca, a rezultati su pokazali značajnu povezanost između veće konzumacije kafe i smanjenja pretilosti.

Najbolji rezultat ostvarile žene koje piju dvije ili tri šoljice kafe dnevno

Istraživanje je usporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šoljica kafe popijenih dnevno, a u obzir su uzeti i ukupni postotak masnog tkiva te trbušne masne naslage. Prema rezultatima istraživanja, žene koje su pile dvije ili tri šoljice kafe dnevno imale su manju ukupnu tjelesnu masu te niži postotak masnog tkiva od žena koje su pile manje kafe.

Konkretno, žene između 20 i 44 godina koje su pile dvije ili tri šoljice kafe dnevno imale su najniže zabilježene razine masnog tkiva i to za 3,4 posto niže od žena koje nisu pile kafu. S druge strane, kod žena između 45 i 59 godina koje su pile četiri ili više šoljica kafe dnevno, zabilježen je ukupni postotak masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju kafu.

Međutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izražena. Muškarci između 20 i 44 godina, koji su pili dvije ili tri šoljice kafe dnevno, zabilježili su ukupni postotak masnog tkiva niži za 1,3 posto te trbušne masne naslage manje za 1,8 posto.

Trebamo piti više kafe?

Rezultati su ostali dosljedni bez obzira jesu li ispitanici konzumirali kafu s kofeinom ili bez. Istraživanje tako upućuje da bi mogući bioaktivni spojevi u kafi i čaju mogli olakšati razgradnju masti u tijelu i vremenom smanjiti pohranjivanje masnog tkiva.

Prema riječima dr. Smitha kafa bi se mogla smatrati korisnim oružjem u borbi protiv viška tjelesne težine: „Kafa ili njezini učinkoviti sastojci mogli bi se uklopiti u strategiju zdrave prehrane kako bi se smanjio teret kroničnih bolesti povezan s epidemijom pretilosti".

Chao Cao, znanstveni savjetnik iz Centra za ljudsku prehranu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, istaknuo je i važnost strategije zdrave prehrane, za razliku od usredotočivanja na jedan prehrambeni proizvod. „Potičemo ljude da dodaju kafu na svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, treba proći određeno vremensko razdoblje kako bi se vidjeli rezultati utjecaja koji prehrana ima na fizičko zdravlje. Ne želimo da netko popije litre kafe u jednom danu kako bi smršavjeli, jer u obzir valja uzeti i druge faktore prehrane poput šećera i mlijeka u kafi. U borbi protiv pretilosti treba biti fizički aktivan, provoditi kraće vremena sjedeći, hraniti se zdravije i piti kafu s manje šećera kako bi se smanjila tjelesna težin", objasnio je Cao.

Uz to što je istraživanje pokazalo da kafa ima ključnu ulogu u borbi protiv viška tjelesne težine, istraživači se slažu da bi se upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspješno uklopiti u strategiju zdrave prehrane za smanjenje kroničnih bolesti povezan s pretilosti.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO