17.11.18 u 18:41

MA DA?

Kafa ili čaj? Geni su odgovor...

Osobe koje su osjetljivije na gorak okus kafe paradoksalno upravo one koje je najviše piju.

Ljubav prema okusima djelomično je određena genetikom, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature

"Studija je koristila vrlo velik uzorak" a cilj joj je bio pokazati da "percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kafe", kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije.

U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kafe paradoksalno upravo one koje je najviše piju. "Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće", objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.

"Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani", objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO