07.07.20 u 11:03

MA DA?

Kafa i alkohol ne idu skupa

Robusta je rodnija i otpornija od arabice, sadrži veći postotak kofeina, od 1,5 do četiri posto. Ima snažniji i gorči okus, dok zrna Arabice daju manje kiselkasti i puniji okus.

Kafa, crni napitak bez kojeg je većini ljudi nezamislivo započeti dan, iza nafte je druga najtraženija roba na svijetu, a BiH s potrošnjom do šest kilograma po stanovniku godišnje svrstava na dvadeseto mjesto svjetske liste

U svijetu postoje oko 73 biljnih vrsta kafa. Najpoznatije vrste kave su Arabica i Robusta. Arabica kafa je najviše kvalitete, sudjeluje 70 posto u svjetskoj potrebi za kavom, posjeduje note karamele, čokolade i lješnjaka, te sadrži od 0,8 posto do 1,7 posto kofeina.

Robusta je rodnija i otpornija od arabice, sadrži veći postotak kofeina, od 1,5 do četiri posto. Ima snažniji i gorči okus, dok zrna Arabice daju manje kiselkasti i puniji okus.

Branje kafe predstavlja delikatan proces, a za branje jednog kilograma kafe potrebno je izdvojiti nekoliko sati.

Osim što mijenja okus kafe, šećer je sam po sebi nezdrav i kaloričan, jedna kašičica šećera sadrži oko 17 kalorija, dok jedna vrećica šećera ima 23 kalorije.

Ideja da kafa liječi pijanstvo, zadržala se do danas, iako u tome nema mnogo istine. "Liječi mamurluk, ali zapravo usporava čišćenje krvi od alkohola. Djeluje stimulativno nakon 15 minuta i traje od pet do šest sati", ističe.

Tagovi: kafa

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO