01.12.17 u 12:35

ŠTO REĆI?

Kada se legalno seksati širom Europe

Karta koja pokazuje dobnu granicu za svojevoljno stupanje u seksualni odnos u pojedinačnim europskim državama.

Dobna granica za svojevoljno stupanje u seksualni odnos određuje minimalnu starost osobe koja legalno može dati pristanak na seksualnu vezu s drugom osobom. 


U BiH je ta granica već neko vrijeme 14. godina, što znači da se seksualna veza s djetetom mlađim od te dobi smatra pedofilijom.


Iz tog se pravila izuzima seksualna veza između osoba od kojih je jednoj 14 godina, a druga nije starija od nje za više od 4 godine (ima 18 godina). Drugim riječima, seks među vršnjacima se ne kažnjava.


S djetetom starijim od 14 godina (do 18. godine) kažnjiv je spolni odnos ako je počinitelju dijete bilo povjereno radi odgoja, učenja, čuvanja, dušobrižništva...


Češki lingvist i autor Jakub Marian na svojoj je stranici objavio kartogram europskih država i njihove dobne granice za svojevoljno stupanje u seksualni odnos.


Boje na njegovoj karti ne označavaju da su manji brojevi (zeleno) "bolji" od većih brojeva (crveno), već da je u tim državama teže prekršiti zakon zbog niže dobne granice.


U nastavku donosimo popis spomenutih država:


14 godina, zelena boja - Albanija, Andora, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Lihtenštain, Macedonia, Crna Gora, Portugal, San Marino, Srbia


15 godina, tamno zelena boja - Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Island, Monako, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska 


16 godina, plava boja - Armenija, Azerbaidžan, Bjelorusija, Belgija, Finska, Gruzija, Kazakhstan, Kosovo, Latvija, Litva, Luxembourg, Moldova, Nizozemska, Sjeverni Cipar, Norveška, Rusija, Španjolska, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo


17 godina, ljubičasta boja - Cipar, Irska


18 godina, crvena boja - Malta, Tuska, Vatikan

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO