26.04.19 u 15:04

KANDIDATURE

Joe Biden za predsjednika SAD-a?

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden objavio je danas da ulazi u trku za predsjednika SAD-a na izborima 2020. godine, no unutar svoje Demokratske stranke ima veliku konkurenciju.

„U borbi smo za dušu ove nacije. Ako damo (predsjedniku SAD-a) Donaldu Trumpu osam godina u Bijeloj kući, on će zauvijek i iz temelja promijeniti karakter ove nacije. Ja ne mogu stajati sa strane i gledati kako se to događa", naveo je Biden u video poruci objavljenoj na Twitteru.

Najmanje 20 članova Demokratske stranke sudjelovat će u unutarstranačkoj borbi za predsjedničkog kandidata.

Joe Biden (76), potpredsjednik SAD-a u mandatu predsjednika Baracka Obame, postaje favorit u utrci za kandidata demokrata, uz senatora Berniea Sandersa.

Biden je četiri godine stariji od Trumpa i u slučaju pobjede na izborima bio bi najstariji predsjednik SAD-a. Od svih kandidata Demokratske stranke Biden ima najveće međunarodno i parlamentarno iskustvo i jedna je od najpoznatijih ličnosti američke politike.

Međutim, njegov tim je zabrinut hoće li uspjeti prikupiti novac potreban za predizbornu kampanju, kao i zbog njegove sklonosti gafovima. Njegov centristički pristup u stranci koja se po mnogim pitanjima okreće ulijevo dovodi u pitanje njegove šanse za uspjeh. Problem bi Bidenu mogle stvarati i nedavno iznesene tvrdnje da je dodirivao žene bez njihovog pristanka.

Piše: DW/agencije

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO