13.01.18 u 11:41

ZAPAMTITE!

Jasni znakovi da ne spavate dovoljno

Spavanje je i vitalni pokretač svakog fiziološkog sustava u ljudskom tijelu. Zdravlje nam, ukoliko ne spavamo dovoljno, može biti narušeno.

Spavanje je ključna funkcija organizma, jer je eophodno za rast mišića, obnavljanje tkiva i sintetiziranje hormona, između ostalih od funkcija. To je i vitalni pokretač svakog fiziološkog sustava u ljudskom tijelu. Zdravlje nam, ukoliko ne spavamo dovoljno, može biti narušeno.

Donosimo pet zdravstvenih problema koje uzrokuje nedostatak sna:

Debljanje - oni koji spavaju manje od šest sati noću imaju veću vjerojatnost za prekomjernom tjelesnom masom - i pokazuju smanjenu razinu hormona leptina koji nadražuje apetit, zajedno s povišenim razinama ghrelin-stimulirajućeg hormona gladi.

Neplodnost - ako ste muškarac, nedostatak sna može uzrokovati probleme splodnošću. Istraživanje iz 2013. na Sveučilištu Južne Danske otkrilo je da su mladići s poremećajem spavanja imali za četvrtinu manji broj spermija nego li oni koji su spavali više. Manje spavanja može utjecati i na žensku plodnost.

Prehlada i gripa:
Smanjivanje sati koje provedemo spavajući mogu oslabiti imunološki sustav. Kada spavate, imunološki sustav proizvodi antitijela koja spječavaju infekcije. Kada ne spavate dovoljno,  imunološki sustav nema istu šansu za obnovu snage.

Visoki krvni tlak -
osobe koje spavaju manje mogu patiti od viskog krvnog tlaka ili im krvni tlak može postati neuravnotežen. Tijekom vremena, nedostatak sna može smanjiti sposobnost vašeg tijela da regulira hormone stresa, što dovodi do povišenog krvnog tlaka.

Zdravlje kože -
ako ne spavate dobro, koža će vam to uskoro pokazati. Mnoga prethodna istraživanja otkrila su vezu između nedostatka sna i akni, što je povezano s načinom na koji san kontrolira hormone u vašem tijelu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO