11.05.18 u 03:40

NOVI C4 CACTUS

IZNIMNO UDOBNA LIMUZINA

Nakon lansiranja Citroën C3 u 2017., te SUV ofenzive početkom 2018. sa C3 Aircross, Citroën zakoračuje u novu fazu u razvoju strategije svojih proizvoda te i dalje iznenađuje i predstavlja svoju novu limuzinue: novi C4 Cactus. On donosi dašak svježine u segment limuzina spojem jedinstvenog karaktera modela C4 Cactus i udobnosti u skladu s odlikama modela C4. Jača svoj status i ispunjava nezaobilazna obilježja segmenta s 12 tehnologija za pomoć u vožnji, 3 tehnologije za povezivost, motore snage do 130 KS i upečatljiv stil.

Novi C4 Cactus moderan je i istaknutog dizajna te u unutrašnjosti nudi jedinstveno iskustvo u pogledu ugodnosti. U tu je svrhu Citroën crpio nadahnuće iz svojeg tehnološkog nasljeđa povezanog s hidrauličkim ovjesima. Novi izraz tehnologije radi što veće pristupačnosti. Stoga novi C4 Cactus u Europi uvodi ovjese s progresivnim hidrauličnim graničnicima™ (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC) i prvi put u svijetu sjedala Advanced Comfort, koja pružaju jedinstvenu udobnost sjedenja i vožnje.

Novi C4 Cactus donosi dašak svježine i originalnosti u segmentu kompaktnih limuzina.

LIMUZINA JEDINSTVENOG KARATKERA: ODVAŽAN DIZAJN

Novi C4 Cactus prirodno se ističe novim širokim i izražajnim prednjim krajem, preoblikovanim bokovima te naglašenim i uglađenim stražnjim krajem s novim LED svjetlima s 3D efektom. Svojom svježinom, uravnoteženošću i punim oblicima ruši ustaljena pravila segmenta kompaktnih limuzina, te nudi kompaktnu i pročišćenu siluetu. Njegov dugi međuosovinski razmak od 2,60 m i kratki prevjesi jamče kompaktne dimenzije kako bi automobil ostao okretan i lako upravljiv, istodobno nudeći prostornost koja se očekuje u tom segmentu. Ističe vizualne elemente tipične za CITROËN koji naglašavaju njegovu fluidnu karoseriju, kao što su elementi Airbump® na donjem dijelu vrata, neprekidna staklena površina i lebdeći krov, prednji kraj na dvije razine ili pak širok svjetlosni potpis s LED svjetlima i 3D efektom straga. Nudi 31 kombinaciju vanjske personalizacije uz devet boja karoserije i četiri paketa Color koji obuhvaćaju profinjene obojene elemente čime se omogućuje klijentima da osmisle automobil po svojoj mjeri. U unutrašnjosti funkcionalna, pročišćena i jednostavna kabina na prvi pogled ostavlja dojam mirnoće. Nudi se čak pet istaknutih i dojmljivih mogućnosti unutarnjeg uređenja koje donose svjetlost, mekoću i profinjenost.

LIMUZINA IZNIMNE UDOBNOSTI: NOVA DIMENZIJA DOSTUPNA SVIMA

Novi C4 Cactus donosi novu dimenziju udobnosti u svijetu automobila. Uz sve elemente programa Citroën Advanced Comfort®, novi C4 Cactus u Europi prvi put uvodi tehnološka ostvarenja kako bi osigurao suvremenu i sveobuhvatnu udobnost. Stoga nudi izvanrednu udobnost u vožnji time što prvi put u Europi uvodi ovjese s progresivnim hidrauličnim graničnicima™ (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC) kojima se prigušuju neravnine na kolniku tako da imate dojam kao da putujete na letećem tepihu. Prvi put u svijetu raspolaže i novim sjedalima Advanced Comfort u koja se putnici mogu udobno smjestiti, a u prvom je planu pravilan i udoban način sjedenja. Novi C4 Cactus donosi i sasvim novu generaciju zvučne izolacije i svakodnevne opreme. Putnici u njemu mogu putovati jednostavno i opušteno uz 12 sustava za pomoć u vožnji te 3 tehnologije za povezivost. Njegovi snažni i učinkoviti motori uostalom pridonose ugodnom i bezbrižnom doživljaju za upravljačem novog C4 Cactus.

 „Cilj marke CITROËN je biti vodeća marka u pogledu udobnosti. Kao proizvođač sa širokom gamom modela, želimo najvećem broju kupaca pružiti tu jedinstvenu udobnost. Uz novu limuzinu C4 Cactus i uvođenje ovjesa s progresivnim hidrauličnim graničnicima™, nudimo originalnu kompaktnu limuzinu koja ide u korak s vremenom.” Linda Jackson, generalna direktorica marke CITROËN  

PROMJENA STILA: USPON U VIŠU KLASU UZ ISTI STAV

Novi C4 Cactus zadržava samu bit modela C4 Cactus: jedinstven stav i originalnost izražena ukupnom ravnotežom i velikodušnim oblicima. Ipak, dobiva novo lice kako bi se prilagodio obilježjima kompaktnih limuzina jačim statusom i pročišćenim dizajnom. Stoga se odlikuje novim proširenim prednjim krajem s novim dnevnim LED svjetlima koja se nastavljaju na chevrone i protežu se cijelom širinom vozila, stanjenim svjetlima naglašenima crnim sjajnim umecima, te odbojnikom u boji karoserije s bočnim ventilacijskim otvorima za veću dinamičnost. Straga su jednostavna i pročišćena vrata prtljažnika u boji karoserije istaknuta novim stražnjim LED svjetlima s 3D efektom, koja su stanjena i pomno oblikovana, te proširuju automobil i daju mu suvremen izgled. Bočni ventilacijski otvori dodatno naglašavaju dinamičnost automobila. Novi C4 Cactus donosi novi, istančani dizajn elemenata Airbump® koji su smješteni na donji dio karoserije kako bi se prilagodili stilu limuzine i istodobno jamčili stalnu zaštitu karoserije. Naposljetku, ta je limuzina izrazito svježa i drukčija, ujedno je suvremena i privlačna te može zavesti svakoga.

KOMPAKTAN I PROSTRAN

Novi C4 Cactus odlikuje se punim oblicima, horizontalnim poklopcem motora koji odaje dojam robusnosti i zaštite, a bočna linija karoserije daje mu siluetu limuzine, te dobro leži na kotačima smještenima u kutovima vozila. Optimiranom konstrukcijom temeljenom na platformi PF1 Grupe PSA, novi C4 Cactus počiva na međuosovinskom razmaku dugom 2,60 m, što je uobičajeno za segment kompaktnih limuzina, i nudi izdašan prostor za sve putnike. Ima smanjene prevjese za zajamčenu okretnost i upravljivost u gradskom okruženju. Stoga se umjerenim vanjskim dimenzijama (duljina od 4,17 m, širina od 1,71 m) novi C4 Cactus vraća korijenima kompaktnih limuzina uz prostranost i istinsku svestranost u gradskim i prigradskim područjima, kao i na otvorenoj cesti.

FLUIDAN DIZAJN SA SNAŽNIM GRAFIČKIM ELEMENTIMA

Svojim pročišćenim i jednostavnim linijama, novi C4 Cactus odlikuje se dinamičnim i samouvjerenim, fluidnim i uravnoteženim dizajnom, bez agresivnih i nametljivih linija. Prirodan spoj prednjeg kraja, bočnih strana i stražnjeg kraja odaje dojam ujednačenosti i profinjenosti za snažan i istaknut stil. Ta jednostavna silueta fluidnih linija zadržava snažne grafičke elemente za što veću funkcionalnost koji su u savršenom skladu sa stilom marke Citroën.

- Novi prednji kraj utjelovljuje identitet marke Citroën i ostavlja dojam širine. Obuhvaća svjetla na dvije razine te naglašene chevrone i svjetlosni potpis s dnevnim LED svjetlima po uzoru na ostale modele iz game. Tako se nova izduljena i tehnološki napredna dnevna LED svjetla nastavljaju na kromirani simbol Marke koji se proteže preko cijelog prednjeg kraja i ističe se na sjajnoj crnoj podlozi te donosi izniman kontrast i eleganciju. Nova svjetla stanjena su za veću dinamičnost, uokvirena su sjajnim crnim dekorativnim elementom za dodatni kontrast i dubinu. Još jedan grafički element svojstven za marku Citroën čine svjetla za maglu koja se mogu dodatno naglasiti dekorativnim umetkom. Sve to upotpunjuje rešetka ventilacijskog otvora s kromiranim obrubom za dodatnu profinjenost.

- Novi C4 Cactus odlikuje se vrlo skladnim profilom. Nudi idealne proporcije jer 1/3 čine staklene površine, 2/3 bokovi uz kompaktnu visinu od 1,48 m, što je srednja vrijednost na tržištu, u korist aerodinamičnosti. Odlikuje se lebdećim krovom zahvaljujući neprekidnoj staklenoj površini oko cijelog vozila: uz sjajne crne okvire vjetrobranskog stakla, stakla oko cijele karoserije čine neprekinut niz na koji se nastavlja na stražnje staklo zahvaljujući originalnoj grafičkoj obradi stražnjeg trokutastog stakla. Boja karoserije uokvirena je sjajnim crnim elementima koji unose profinjenost i eleganciju tom dijelu svojstvenom za modele Citroën. U tom je dijelu vidljiv i naziv „Cactus”, pravi potpis originalnosti tog automobila. Krovni nosači istaknutog dizajna i funkcionalnosti svojstveni su marki Citroën, a dostupni su kao dodatna oprema za novi C4 Cactus.

- Kako bi se osigurala optimalna zaštita, osobito u gradskom okruženju novi C4 Cactus opremljen je zaštitnim oblogama za blatobrane i na donjem dijelu karoserije, kao i novim istančanim elementima Airbump® na donjem dijelu vrata, koja u cijelosti opasavaju karoseriju nastavno na zaštitne obloge donjeg dijela karoserije, zbog čega je taj modela najzaštićenija limuzina u segmentu kompaktnih limuzina. Tom se zaštitom smanjuju troškovi popravka vozila, što je iznimno važno osobito za poslovne klijente. To novo uređenje elemenata Airbump® pruža dinamičnost i ističe siluetu vozila. Ti elementi daju dojmljiv izgled na bočnom dijelu karoserije te unose dašak boje.

- Nova stražnja svjetla imaju dva duguljasta modula LED s 3D efektom na svakoj strani vozila, čime se dobiva svjetlosni potpis koji je i vizualno i tehnološki napredan. Vrlo je prepoznatljiv i, u skladu s najnovijim modelima Marke, u trenu privlači pogled i ističe širinu automobila. Ta svjetla šira su i protežu se preko novih vrata prtljažnika u boji karoserije, pročišćenog i privlačnog izgleda; cijeli stražnji kraj fluidnih i jednostavnih oblika stoga je vrlo dinamičan te dodatno dobiva na obujmu. Odbojnik u broji karoserije spaja se s fluidnim linijama na bočnoj strani karoserije i na vratima prtljažnika, te time pridonosi glatkom i pročišćenom izgledu automobila.

- Ventilacijski otvori na prednjem i stražnjem odbojniku naglašavaju dojam široke siluete i ističu njezinu aerodinamičnost. Dodatno jačaju izražajnost i dinamičnost novog C4 Cactus.

PROČIŠĆENA I SVIJETLA KABINA

Unutrašnjost novog modela C4 Cactus osmišljena je na temeljima glavnih aduta modela C4 Cactus, koji je bio pravi predvodnik u području unutarnjeg stila Marke. Nagovještava udobnost i zadovoljstvo čim otvorite vrata. Njegovo svijetlo i toplo ozračje baš je kao pravo utočište pročišćenih linija, mekih materijala i smirujućih boja. Ta limuzina iznimne udobnosti kupcima nudi suvremeno, elegantno i opušteno ozračje bez obzira na okolnosti. Istinski poziv na putovanje.

Novi C4 Cactus ima nisko postavljenu armaturnu ploču profinjenih nijansi i horizontalnih linija, na kojoj kao da lebde središnji dodirni tablet i potpuno digitalna instrumentna ploča s prikazom najvažnijih podataka. Potpuno digitalno sučelje nudi rasterećeno i umreženo vozačevo mjesto s komandama postavljenima oko serijski dostupnog dodirnog tableta od 7'' s kapacitivnim zaslonom. Kabina je pročišćena i rasterećena, djeluje osvježeno te u trenu ostavlja dojam zadovoljstva i topline.

U toj kabini osmišljenoj za zadovoljstvo i bezbrižnost, poklopac pretinca za rukavice krase ručke u obliku remena, kopče i zakovice, sasvim u skladu s tradicijom putnih torbi i svijeta putovanja. Taj se duh nastavlja na vratima uz ručke u obliku remenja koje pozivaju na bijeg iz svakodnevice na cestu.

Kako bi se naglasio prostor i udobnost, novi C4 Cactus odlikuje se transverzalnim vizualnim skladom u vidu kontrastne pruge na gornjem dijelu naslona sjedala, koja donosi dašak profinjenosti i istaknutosti, i sprijeda i straga. Taj grafički element potpisuje kabine Citroën te im daje istančan i zanosan izgled.

Svi putnici mogu uživati u ugodnom doživljaju zadovoljstva i prostranosti zahvaljujući panoramskom staklenom krovu s visokom termičkom zaštitom. Obrađen je tako da propušta svjetlost bez opasnosti od zasljepljivanja, blokira toplinu i štiti od ultraljubičastih zraka kao sunčane naočale kategorije 4. Zahvaljujući njegovim mogućnostima svjetlosne, toplinske i zvučne zaštite nije potrebno sjenilo pa se može uživati u svjetlosti, ali i u prostranosti i učinkovitosti: zadržana je unutarnja visina, a smanjena je masa i sniženo težište.

Novi C4 Cactus donosi najprivlačnije elemente koji su kupcima svakodnevno najvažniji. Ukrasna letvica na armaturnoj ploči presvučena je termomaterijalom i mekana na dodir te se slaže s presvlakama, dok mekano remenje uljepšava unutrašnjost svojom izražajnošću. Kabina novog C4 Cactus opremljena je brojnim sjajnim crnim elementima kao što su obrubi ventilacijskih otvora, krajevi ukrasne letvice na armaturnoj ploči, donji krak upravljača, okvir instrumentne ploče i dodirnog tableta, ukrasni dio nove središnje konzole. Ti su ukrasi u savršenom skladu sa sjajnim kromiranim elementima kao što su komande za otvaranje vrata, traka s tipkama na dodirnom tabletu, umetci na donjem kraku upravljača, obrub podnožja ručice mjenjača na novoj središnjoj konzoli, ukrasi oko remenja na vratima i pretinac za rukavice Top Box. Presvlake u novim opcijski dostupnim paketima unutarnjeg uređenja odabrane su kako bi bile meke i ugodne na dodir.

SVEOBUHVATNA PONUDA PERSONALIZACIJE

Izvana novi C4 Cactus igra na kartu personalizacije i elegancije uz ukupno 31 kombinaciju vanjskog izgleda. Paleta od devet boja karoserije ističe njegovu osobnost nijansama koje su bezvremenske (bijela Banquise, crna Obsidien, siva Platinium i siva Acier), svježe (crvena Aden, maslinastosmeđa Olive Brown) ili profinjene (plava Emeraude Blue, bijela Perle Nacré, ljubičasta Deep Purple).

Četiri paketa Color sasvim su u trendu i nude se kako bi donijeli više osobnosti i elegancije: Glossy Black, Silver Chrome, Anodised White i Anodised Deep Red. Ti znalački dozirani obojeni elementi u kontrastu su s karoserijom i lijepo naglašavaju elemente Airbump® na donjem dijelu prednjih vrata i prednjeg odbojnika.

Kako bi otišao još korak dalje u personalizaciji, nudi se izbor od pet aluminijskih naplataka: SQUARE 16'' sivi i SQUARE 16'' crni, jednostavni i elegantni, ali i CROSS 17'' crni, dvobojni crni CROSS 17'' i dvobojni bijeli CROSS 17'', a posljednja su dva sjajna za još luksuzniji i vizualno dojmljiviji izgled.

U unutrašnjosti su upotrijebljeni materijali koji su vizualno i opipno ugodni, osobito uz oblogu armaturne ploče od mekog teksturiranog materijala koji se slaže sa sjedalima. Novi C4 Cactus nudi odabir od pet elegantnih i toplih mogućnosti unutarnjih uređenja za personalizaciju kabine:

- Serijsko uređenje unutrašnjosti jednostavno je i pročišćeno, sa sjedalima presvučenima tkaninom Mica Grey, sivom armaturnom pločom i naslonima za ruke te sivim remenjem na vratima.
- Uređenje unutrašnjosti Metropolitan Red uljepšava prostor kabine svojom jasnoćom i profinjenošću, sjedalima presvučenima tkaninom Silica Beige, tamnocrvenom trakom na gornjem dijelu naslona, tamnocrvenom armaturnom pločom te naslonima za ruke i remenjem u bež boji na vratima i na pretincu za rukavice Top Box.
- Uređenje unutrašnjosti Wild Grey živahno je i dinamično uz sjedala presvučena tkaninom Silica Grey, blijedosivu traku na gornjem dijelu naslona, sivu armaturnu ploču i naslone za ruke te sivo remenje na vratima i na pretincu za rukavice Top Box.
- Uređenje unutrašnjosti Hype Grey elegantno je i luksuzno, uz sjedala presvučena zrnatom kožom Black, sivu armaturnu ploču i naslone za ruke te sivo remenje na vratima i na pretincu za rukavice Top Box.
- Uređenje unutrašnjosti Hype Red dio je iznimnog prvoklasnog pristupa sa sjedalima presvučenima bež kožom Nappa i bež tkaninom, trakom od tamnocrvene alkantare na gornjem dijelu naslona, tamnocrvenom armaturnom pločom te naslonima za ruke i remenjem u bež boji na vratima i na pretincu za rukavice Top Box.

UDOBNA VOŽNJA: NAJUDOBNIJE KOMPAKTNE LIMUZINE


Novi C4 Cactus predstavlja, nakon modela C5 Aircross u Kini i prvi put u Europi donosi ovjese s progresivnim hidrauličnim graničnicima™ (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC), inovacijom marke Citroën koja će se primjenjivati na budućim vozilima game. Stručnost marke Citroën u području ovjesa više ne treba dokazivati: već 98 godina udobnost ovjesa dio je nasljeđa Marke. S godinama su se kupci vezali za udobnost u znaku marke Citroën, različitu od svega ostalog što se nudi na tržištu. Na temelju svog iskustva i znanja svojih inženjera Citroën je razvio novi ovjes čiji je cilj poboljšati kvalitetu prigušivanja vibracija uz svojstvena obilježja marke CITROËN koja su draga njezinim kupcima.

U okviru razvoja tog ovjesa registrirano je 20 patenata. Njegovo je funkcioniranje jednostavno. Dok se klasični ovjesi sastoje od amortizera, opruge i mehaničkog graničnika, ovjesi s progresivnim hidrauličnim graničnicima™ (Progressive Hydraulic Cushions™ – PHC) sa svake strane imaju dodatna dva hidraulična graničnika: jedan za kompresiju, a drugi za povratni hod. Stoga ovjes radi u dva načina, ovisno o potrebama:

- kod blage kompresije i povratnog hoda, opruga i amortizer zajedno kontroliraju okomite pokrete bez potrebe za uključivanjem hidrauličkih graničnika. Ipak, ti su graničnici omogućili inženjerima da vozilo ima više prostora za hod, što ostavlja dojam „letećeg tepiha“, kao da automobil lebdi iznad neravnina na kolniku.
- Kod velike kompresije i povratnog hoda, opruga i amortizer djeluju zajedno s hidrauličkim graničnikom za kompresiju i za povratni hod, koji progresivno usporavaju kretanje i tako sprječavaju nagla zaustavljanja na kraju hoda amortizera. Za razliku od uobičajenog mehaničkog graničnika koji upija energiju, ali vraća jedan njezin dio, hidraulički graničnik upija i raspršuje tu energiju. Stoga nema učinka povrata.

Zahvaljujući tom tehnološki inovativnom rješenju, novi C4 Cactus pruža nenadmašnu udobnost i doživljaj kao da ste na letećem tepihu, a da se ne narušavaju performanse ni užitak u vožnji.

SJEDALA ADVANCED COMFORT ZA SVE PUTNIKE

Za još više udobnosti, novi C4 Cactus na svim sjedalima ima novu pjenu visoke gustoće za još udobnije sjedenje. Nova pjena visoke gustoće omogućava i optimalnu udobnost i sprječava ulijeganje nakon višesatne vožnje, ali i starenje sjedala nakon nekoliko godina upotrebe.

Dodatno, novi C4 Cactus u okviru tri paketa unutarnjeg uređenja (Metropolitan Red, Wild Grey, Hype Red) donosi sjedala Advanced Comfort, kao svjetsku premijeru. Riječ je o nizu poboljšanja koja donose lako smještanje u vozilo, udoban položaj i udobnost u vožnji, kako bi se putnici osjećali dobro kao u naslonjaču u dnevnom boravku! Sjedišta na prednjim sjedalima i stražnjoj klupi obložena su pjenom debljom za 15 mm koja je strukturirana tako da sjedala budu vizualno i fizički udobna:

- Vizualna udobnost sjedala pomno je osmišljena za vidljiv i stvaran dojam podstavljenih obloga. Na temelju kultnih limuzina Marke, kao što su CX i Xantia, te podstavljene obloge stvaraju nenadmašan vizualni potpis za izvrsnu udobnost, naglašenu prošivima i grafičkim elementima u skladu s formalnim stilom koji je upotrijebljen za novi C3, novi C3 Aircross ili novi C5 Aircross.

- Udoban položaj u prvom je planu, uz široka sjedišta i naslone, pojačanu potporu i podešavanje po visini za vozača i suvozača, te podešavanje u lumbalnom dijelu na vozačevu sjedalu za idealnu potporu u tom dijelu leđa. Uz podešavanje upravljača po visini i dubini, vozač će lako pronaći položaj za optimalnu udobnost vožnje.

- Udobnije je i sjedanje jer se osjeća mekoća i potpora od prvog dodira zahvaljujući podebljanoj pjeni.

- Za udobnost u vožnji ključno je pružanje dobre potpore osobito tijekom dugih putovanja, a ona se odražava u podebljanoj strukturiranoj površinskoj pjeni i materijalu visoke gustoće u središtu sjedala.

„Uz novi C4 Cactus, CITROËN provodi u djelo svoj pohod na područje udobnosti uvođenjem dviju ekskluzivnih ponuda marke CITROËN proizašlih iz programa Citroën Advanced Comfort®: ovjese s progresivnim hidrauličnim graničnicima™ kao europsku premijeru i sjedala Advanced Comfort, kao svjetsku premijeru. Novi C4 Cactus stoga nudi nenadmašnu udobnost dostupnu najvećem broju kupaca, a oslanja se na znanje i umijeće Marke u pogledu zadovoljstva u kabini.” Xavier Peugeot, direktora za proizvode marke CITROËN

POJAČANA ZVUČNA IZOLACIJA

Zvučna izolacija dio je nezaobilaznih elemenata koji pridonose udobnoj vožnji. Novi C4 Cactus bio je predmetom sveobuhvatnog rada na akustici: stakla su deblja, poboljšani su okviri stražnjih stakala, nepropusni obrubi oko svih otvora, akustički vjetrobran, dodatni materijal na površini kabine i podnice. Novi C4 Cactus putnicima pruža optimiranu izolaciju ceste: smanjena je buka u vožnji i znatno je poboljšana izolacija bloka motora i podnice.

IZVRSNA PROSTRANOST

Novi C4 Cactus vrlo je prostran zahvaljujući domišljatoj konstrukciji. Počiva na međuosovinskom razmaku od 2,60 m i omogućuje da pet putnika putuje bezbrižno i sasvim udobno:

- Armaturna je ploča rasterećena, a prednja su sjedala straga udubljena, što omogućuje da se oslobodi prostor za koljena za sve. Zračni jastuk na krovu (Airbag in Roof) omogućuje više prostora za noge za suvozača, dok putnici straga mogu staviti stopala ispod prednjih sjedala.
- Prostor za laktove povećan je zahvaljujući udubljenim oblogama na vratima, što omogućuje da ruke prirodno smjestite na duguljaste naslone za laktove od mekanih materijala.
- Prtljažnik je vrlo praktičan zahvaljujući kockastim oblicima, što olakšava utovar svih predmeta, i sparen je sa stražnjom klupom sklopivom u omjeru 1/3 – 2/3, te nudi obujam od 358 l, koji se može povećati na 1170 l kada se spusti naslon stražnje klupe.

KORISNI I DOMIŠLJATI PRETINCI

Novi C4 Cactus opremljen je brojnim pretincima, domišljatim, funkcionalnim i dobro raspoređenim u kabini.

- Na armaturnoj ploči nalazi se velik zatvoreni pretinac za rukavice Top Box ispred suvozačeva mjesta koji je nadohvat ruke vozaču, te širok protuklizni pretinac za sitnice na donjem dijelu sa suvozačeve strane;
- Na povišenoj središnjoj konzoli nalazi se novi duboki zatvoreni pretinac, kao i mjesto za odlaganje pametnih telefona s protukliznom oblogom blizu utičnice od 12 V i USB-priključka, i 2 držača za čaše ispred ručice mjenjača;
- U vratima se nalaze veliki pretinci u koje se može odložiti nekoliko boca od 1,5 l: jedna stane vodoravno u prednja vrata, a dvije se mogu staviti okomito u stražnja vrata;
- Pretinci na poleđini naslona prednjih sjedala.

OPREMA ZA LAKŠI ŽIVOT, DANJU I NOĆU

Podrazumijeva se da udobnost obuhvaća i svu opremu koja olakšava svakodnevni život u automobilu:

- Stropna LED svjetla, sprijeda i straga za potpuno osvijetljenu kabinu omogućuju, među ostalim, da smjestite dijete u sjedalicu usred noći ili da pronađete zagubljeni predmet;
- Samozatamnjujuće unutarnje osvrtno zrcalo za smirenu noćnu vožnju bez zaslijepljenosti;
- Vanjska osvrtna zrcala s električnim preklapanjem, na zahtjev ili pri zaključavanju vozila, sprječavaju oštećenja na vozilu kada je parkiran u uskoj ulici ili kako bi vlasnik već na prvi pogled bio siguran da je vozilo zaključano;
- Impulsno podizanje stakala s funkcijom protiv prikliještenja pojednostavnjuju život, osobito pri prolazu kroz naplatne kućice na autocesti ili na parkiralištu.

12 SUSTAVA ZA POMOĆ U VOŽNJI ZA SVAKODNEVNU UPORABU

Kako bi pomogao vozaču u vožnji, novi C4 Cactus raspolaže najboljom opremom u pogledu sustava za pomoć u vožnji, za sigurnost i zaštitu u svakodnevnom životu, kako bi se olakšala vožnja, smanjila mogućnost nedostatka pozornosti ili običnog trenutka nepažnje za upravljačem, te kako bi se spriječila opasnost od nesreće. Ti sustavi prikazuju se na potpuno digitalnom vozačkom sučelju novog C4 Cactus i čine prvu fazu razvoja prema autonomnom vozilu.

- Automatsko kočenje u nuždi Active Safety Brake: za smanjenje opasnosti od sudara sprijeda kočenjem umjesto vozača. Višenamjenska kamera smještena u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla prepoznaje prepreke, na primjer vozilo koje se kreće u istom smjeru ili je zaustavljeno. Sustav automatski započinje kočenje kada se detektira opasnost od sudara, između brzine od 5 km/h i do 85 km/h.
- Prepoznavanje znakova ograničenja brzine: prepoznaje znakove s ograničenjem brzine i prikazuje taj podatak na instrumentnoj ploči. Ta se brzina može jednim pokretom zabilježiti kao postavka regulatora i limitatora brzine.
- Upozorenje na nenamjerno prelaženje crte AFIL: pri brzini većoj od 60 km/h prepoznaje nenamjeran prelazak preko (pune ili isprekidane) bijele crte ako pokazivač smjera nije uključen te upozorava vozača zvukom i vizualnim znakom na instrumentnoj ploči.
- Podsjetnik na stanku « Cofee break alert »: upozorava vozača kada je vrijeme za stanku, odnosno nakon dva sata vožnje pri brzini većoj od 70 km/h.
- Sustav praćenja pozornosti: upozorava vozača u slučaju smanjenja pozornosti. Sustav procjenjuje koliko je vozač pozoran tako što prepoznaje odstupanja od putanje u odnosu na crte označene na cesti zahvaljujući višenamjenskoj kameri smještenoj u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla. Ta je funkcija osobito prilagođena na brzim cestama pri brzini većoj od 65 km/h.
- Sustav za nadzor mrtvog kuta: upozorava vozača o prisutnosti vozila unutar mrtvog kuta oznakom na vanjskim osvrtnim zrcalima.
- Park Assist: za bezbrižnije, lakše i sigurnije parkiranje. Sustav Park Assist aktivna je pomoć pri bočnom ili okomitom parkiranju. Na zahtjev vozača, automatski prepoznaje parkirno mjesto, a zatim upravlja smjerom kretanja vozila kako biste se posve sigurno parkirali.
- Kamera za vožnju unatrag: čim vozač ubaci mjenjač u stupanj za vožnju unatrag, kamera omogućuje da se na dodirnom tabletu od 7'' prikaže pregled stražnjeg vidnog polja s crtama za navođenje u boji koja se mijenja ovisno o blizini prepreka. Doista prošireno vidno polje koje će olakšati parkiranje.
- Pomoć pri kretanju na kosini: za lakše kretanje na uzbrdici, sustav sprječava neželjeno kretanje vozila na kosini kad se otpusti papučica kočnice. Ta funkcija djeluje na kosinama nagiba većeg od 3% i stabilizira vozilo tijekom približno dvije sekunde.
- Svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem: ovisno o kutu upravljača, uz glavni snop svjetla pali se desno ili lijevo svjetlo za maglu kako bi se osvijetlio kut do 75° s desne ili lijeve strane vozila. Sustav se aktivira na brzini do 40 km/h.
- Otključavanje i pokretanje vozila bez ključa: tim se sustavom vozilo može zaključati, otključati i pokrenuti dok vam je ključ u džepu ili torbi. Automobil prepoznaje vozača čim približi ruku ručki na prednjim vratima ili na prtljažniku.
- Grip Control: omogućava vozilu da prianjanje prednjih kotača prilagodi ovisno o vrsti podloge (snijeg, blato, pijesak).

TRI TEHNOLOGIJE ZA UMREŽENOST

Nova limuzina C4 Cactus svojim putnicima nudi intuitivne i tehnološki napredne sustave kako bi im omogućio spajanje njihova digitalnog svijeta i njihovog automobila, te kako bi tako ostali umreženi, kako bi mogli biti u kontaktu s drugima, istraživati i opuštati se.

- Funkcija Mirror Screen s protokolima Android Auto, Apple CarPlay™ i MirrorLink®: omogućava sasvim sigurnu upotrebu aplikacija s pametnog telefona na dodirnom zaslonu od 7''.
- CITROËN Connect Nav: povezan navigacijski sustav 3D najnovije generacije nudi brojne adute. Radi na dodirnom tabletu od 7'' s kapacitivnim zaslonom koji je dovoljno lagano dotaknuti, a opremljen je i glasovnim prepoznavanjem za upravljanje funkcijama navigacije, telefoniranja i medijskim funkcijama bez skretanja pogleda s ceste.

ŠEST UČINKOVITIH I SNAŽNIH MOTORA, U SAMOM SRCU TRŽIŠTA

Novi C4 Cactus nudi se s motorima koji postižu vrhunske performanse. Odziv, ubrzanja iz mjesta i u vožnji te užitak u vožnji naglašeni su zahvaljujući spoju lagane i učinkovite platforme, i motora najnovije generacije s vrhunskim tehnološkim rješenjima. Gama motora široka je i savršeno prilagođena kako bi osigurala svakodnevne vožnje gradom, izlete vikendom ili putovanja na daleka odredišta. Novi C4 Cactus dolazi s trocilindarskim benzinskim motorima PureTech opremljenima najnovijim tehnologijama koje omogućuju reaktivnost i umjerenu potrošnju i emisije (nagrada International Engine of the Year 2015., 2016. i 2017. za izvedbe s turbopunjačem PureTech 110 i PureTech 130), te s dizelskim motorima BlueHDi, koji putnicima pružaju užitak u vožnji, ekonomičnost i brigu o okolišu.

- Benzinski motori: Novi C4 Cactus dostupan je u svojoj najsnažnijoj izvedbi s motorom s turbopunjačem PureTech 130 S&S (dostupan u HR – jesen 2018) koji je sparen s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Motor PureTech 110, također s turbopunjačem, nudi se s ručnim mjenjačem (PureTech 110 S&S BVM) ili s automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa EAT6 kako bi ponudio najveći užitak i udobnost (PureTech 110 S&S EAT6). Tu je i osnovna izvedba s motorom PureTech 82 i ručnim mjenjačem.

- Dizelski motori: Novi C4 Cactus dostupan je od svojeg lansiranja s motorom BlueHDi 100 s ručnim mjenjačem i motorom BlueHDi 100 S&S s ručnim mjenjačem. U jesen 2018. bit će dostupan na hrvatskom tržištu s dizelskim motorom i automatskim mjenjačem za najveće ljubitelje automatskih sustava, uz motor BlueHDi 120 S&S EAT6.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO