29.09.16 u 16:39

SARAJEVO

Izložba Harisa Memije 'Fotografije iz daleke Kine'

Izložba ”Fotografije iz daleke Kine” fotoreportera Harisa Memije bit će otvorena u subotu u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, u povodu 1. oktobra, Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, gdje će biti postavljena deset dana.

Autor želi pokazati neke od važnijih kulturno-historijskih lokacija iz Kine, a Feni je kazao da će biti prikazane fotografije snimljene u Pekingu i Šangaju, u galerijama i muzejima, a da djelomično pokazuju i Zabranjeni grad i Kineski zid.


– Priča je snimljena fotoreporterskim stilom, ali s estetskim pristupom, tako da je možemo nazvati i umjetničkom – istakao je Memija.


Osim što dominiraju fotografije sačuvane prošlosti, dodao je da izložba pokazuje i kako izgleda moderna Kina kroz dva najvažnija njena grada.


– U doba interneta i avionskog saobraćaja, ništa nije daleko, ali odlučio sam se za naziv ‘iz daleke Kine’ jer mi je želja da približim lokalnoj publici motive koje su još ‘daleki’ i da ih upoznam o egzotičnim detaljima koji se ne mogu vidjeti često u medijima – pojašnjava Memija.


Fotografija je, ističe, najbolji medij za to.


Najavio je da će na otvaranju biti prisutni predstavnici Ambasade Kine u BiH i novootvorenog Konfučijevog centra u Sarajevu.


Haris Memija fotoreporter je u Xinhua News Agency Sarajevo Bureau. Objavljivao je fotografije u brojnim stranim medijima, a kao umjetnik je izlagao u više zemalja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO