10.11.18 u 20:12

ŠOK NA SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA SDA

Izetbegović predlaže Lagumdžiju za šefa bh. diplomatije!?

Da gradski tračevi i kuloarske priče koje čitamo u pojedinim medijima o navodnim čestim sastancima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i bivšeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, nisu tračevi dokazuje zadnja informacija koju smo dobili od izvora bliskog vrhu SDA. Na zadnjoj sjednici Predsjedništva SDA-a, na kojoj se navodno diskutiralo o kadrovskoj politici, članovi Predsjedništva su ostali potpuno zbunjeni i iznenađeni nekim kadrovskim prijedlozima.

Naime, predsjednik SDA-a Bakir Izetbegović je prema našem izvoru, navodno, kao kandidata za ministra vanjskih poslova predložio profesora Zlatka Lagumdžiju. Prisutnima je obrazložio da je profesor Lagumdžija još uvijek osoba u BiH koja važi za najpoznatijeg u međunarodnim krugovima, da ima kontakte i veze razgranate širom svijeta i međunarodni ugled i utjecaj. Istakao je da njegovo učešće u Madridskom klubu i sličnim asocijacijama zapravo može pomoći da Bosna i Hercegovina brže pristupi evropskim integracijama i NATO-u. Jedan od članova Predsjedništva SDA-a koji je to navodno podržao je i Šefik Džaferović, hvaleći Lagumdžiju kao dokazanog patriotu i veliki kapacitet koji SDA treba da iskoristi.

Prema informacijama našeg izvora, veliki otpor i protest ovom prijedlogu je javno iskazao predsjednik mladih SDA Salko Zildžić, koji je rekao da bi postavljanje Lagumdžije bilo opasno po SDA iz više razloga. Prvo da bi bilo teško članstvu na terenu objasniti zašto SDA-a na tako bitnu poziciju postavlja višedecenijskog političkog protivnika, a istovremeno bi to javnost mogla da shvati kao slabost i nedostatak kvalitetnih kadrova unutar same SDA.

Nakon ovog istupa, Izetbegović je zaključio diskusiju i prešao na sljedeću tačku dnevnog reda ostavivši veliki broj članova Predsjedništva u čudu. Kakvu odluku će Izetbegović donijeti, ubrzo ćemo doznati, kao i to da li je ovaj prijedlog bio ispipavanje pulsa unutar vlastite stranke.

Jednako interesantno će biti vidjeti i reakciju rukovodstva SDP BiH sa kojima Lagumdžija odskora nije baš u najboljim odnosima.

Kao što ćemo pratiti Ronalda kako igra u dresu Juventusa, mogli bi izgleda pratiti i profesora Lagumdžiju u “zelenom” dresu na poziciji koju je dogovorio sa bliskim prijateljem Bakirom!?

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO