01.10.16 u 11:09

PETO IZDANJE KNJIGE

Ivanković: O Mozartu kao čovjeku najbolje govore njegova pisma

Knjiga pisama Wolfganga Amadeusa Mozarta "Epistolarna simfonija" koju je ovih dana izdala IK Rabic art Sarajevo peto je izdanje te zanimljive knjige.

Kao i za ranija izdanja prijevod ovog djela potpisuje Željko Ivanković.


Riječ je petom dopunjenom izdanju knjige koja je do sada izlazila u Banjoj Luci kao "Pisma ocu" (tri izdanja), a u Zagrebu kao "Pisma".


Govoreći o knjizi, Ivanković ističe za Fenu da o glazbenom geniju W. A. Mozarta (1756.-1791.) najbolje govori njegova glazba. Ali o njegovom životu, kazao je, najbolje govore njegova pisma. On navodi da su "Pisma" Mozartov govor s njim samim. Pisao ih je od najranijeg doba, od trinaeste godine do pred samu smrt. Pisao ih je ocu, majci, sestri, supruzi, prijateljima i znancima…


- Ona su svjedočenje o njegovoj prirodi, o raskošnu, božanskom talentu, o čudesnoj prostodušnosti - ističe Ivanković.


Precizira da je najveći broj pisama pisan ocu, koji je i sam glazbenik i glazbeni pedagog i s kojim  je Wolfgang imao poseban odnos. To je, smatra Ivanković, odnos ne samo oca i sina, dvaju glazbenika, nego i odnos trajnog Wolfgangova "sukoba" s autoritetom.


- I ako je simfonija opsežna orkestralna kompozicija raskošne i razigrane ljepote, onda je ovaj izbor njegovih pisama svojevrsna epistolarna simfonija razapeta nad jednim životom kao trajno svjedočenje o jednoj i dan danas teško shvatljivoj i nadasve neponovljivoj sudbini, ogromnom talentu, silnoj strasti i nadasve teškom socijalnom položaju jednog od najvećih glazbenika što ih je svijet imao - podvukao je prevodilac knjge Željko Ivanković.


Kaže da u knjizi dominiraju pisma ocu, ali da su tu i pisma majci, sestri, bliskim ženama, rođakinji ili vlastitoj ženi, a Ivanković ističe i da on piše i potencijalnim mecenama, ljudima od čije mu financijske podrške ovisi život.


- Raznolikost pisama, njihova slojevitost, otvara pred našim očima i jednu kompleksnu osobnost kakav je bio Wolfgang Amadeus Mozart - smatra Ivanković.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO