18.12.19 u 15:48

LJUTOOO

Čili papričice čuvaju srce

I osoba koja se hrani mediteranskom prehranom i ona koja jede manje zdravo imate će koristi od čili papričica.

Čili papričice poznate su po svojoj ljutini, no one imaju i nježnu stranu. Studija provedena u Italiji, u kojoj je ljuta papričica često na jelovniku (sjetite se samo paste arrabbiate), usporedila je rizik od smrti kod 23.000 ljudi.

Dio ispitanika jeo je čili, a dio nije. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je osam godina i znanstvenici su, na temelju dobivenih podataka, zaključili da je rizik od prijevremene smrti bio za 40 posto niži kod onih koji su jeli čili najmanje četiri puta tjedno, za razliku od onih koji nisu.

Smrt od moždanog udara bila je prepolovljena, pokazali su rezultati objavljeni u časopisu American College of Cardiology.

"Zanimljivo je da je rizik od prijevremene smrti bio snižen kod osoba koje su jele čili, bez obzira na vrstu prehrane koju su konzumirale", kaže autorica studije Maria Laura Bonaccio, epidemiologinja s Neuromeda, Mediteranskog instituta za neurlogiju za CNN.

"Drugim riječima, i osoba koja se hrani mediteranskom prehranom i ona koja jede manje zdravo imate će koristi od čili papričica", dodaje.

Ono što je najljekovitije u čiliju ujedno je i ono najljuće - kapsaicin.

Zima je pravo vrijeme za uvođenje ljute hrane jer za njom imamo prirodnu potrebu kada je hladno. Ljutina će nas zagrijati i zaštititi od virusa.

Dovoljno je da juhu ud bundeve začinite čilijem ili da njime pospete prutiće batata koje ste ispekli u pećnici i dobili zdravu grickalicu. Ili da jednostavno svaki dan pojedete komadić svježe ljute papričice.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO