20.03.17 u 12:15

HM..

I muškarci se mogu osjećati razdražljivo i depresivno nakon seksa

Nakon vođenja ljubavi žene nerijetko budu osjetljive, razdražljive a neke blago depesivne. Sve ovo se uvijek pripisivalo nježnijem polu, ali novo istraživanje tvrdi kako kroz ove faze prolaze i muškarci.


Do sada se pretpostavljalo da od postkoitalne disforije (PCD) pate samo žene, a polovina ih osjeća tugu, anksioznost, te plaču. Ali, ljekari su utvrdili da isti problem imaju i muškarci koji se osjećaju nervozno satima nakon seksa.

Autor izvještaja profesor Robert Schweitzer sa univerziteta Queensland u Australiji kazao je da prema podacima oba pola PCD nije neuobičajen i za muškarce.

“Postoji širok spektar odgovora na period koji se događa odmah nakon seksualne aktivnosti. Taj period se zove ‘faza rezolucije’ i neki ljude se tada vole grliti, biti sami ili jednostavno budu u nekoj vrsti depresije”, rekao je prof. Schweitzer.

Zaključeno je da, za razliku od žena, muškarci ne pokazuju svoje faze pred partnerom i većinom glume da su uredu.KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO