13.03.17 u 13:54

NISMO IZNENAĐENI

I Afrika se bavi našim siromaštvom: U cijeloj Evropi BiH ubjedljivo najbjednija

Analizirajući BDP po glavi stranovnika, došli su do podatka da je on ubjedljivo najnižu upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara

 


Ovaj put, našom bijedom BiH je po ko zna koji put zauzela ubjedljivo prvo mjesto kad je riječ o siromaštvu njenih građana, u poređenju sa standardom stanovnika evropskih država.

Ovaj put našom bijedom bavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal Howafrica.com uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.

 Analizirajući BDP po glavi stranovnika, došli su do podatka da je on ubjedljivo najnižu upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara.

 Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su nas ubjedljivo pretekle u ovom pogledu.

 U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mjesta, s obzirom na to da je, početkom 2016, Svjetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.

 Ekonomisti poručuju da je ovakav rezultat krajnje očekivan, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocjene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.

 - Zbog toga je nerealno nadati se da će u skorije vrijeme doći do nekih pozitivnih trendova u domaćoj privredi. Niko ne analizira nezaposlenost, upisnu politiku, poteškoće sa kojima se ekonomija suočava. Zato se suočavamo sa propašću mnogih preduzeća i gubitkom radnih mjesta, pa ne čudi što naši građani žive kudikamo lošijim standardom, nego stanovnici država u okruženju – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

 Podsjetimo, u BiH je u januaru bilo blokirano ukupno 71.229 računa poslovnih subjekata, od čega je 59.864 njih bio blokiran bar jedan račun.

 Među poslovnim subjektima kojima su blokirani računi nalaze se privredna preduzeća, zdravstvene organizacije, subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima, razne agencije, zadruge, benzinske pumpe, ali i opštine, mjesne zajednice i različita udruženja.

 U BiH su prošle godine otvorena i 264 stečajna i 740 likvidacionih postupaka, dok su iz sudskog registra izbrisane 1.093 firme.

 Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH je krajem 2016. godine bilo 510.022 osoba.

 Pored nezaposlenih, u izuzetno teškoj poziciji je i dobar dio radničke klase, s obzirom na to da mjesečno rade za oko 500 KM ili manje. O penzionerima je suvišno i govoriti, jer njihov mjesečni prosjek ne dostiže ni 350 KM.

 S druge strane, sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu košta skoro 1.880, od čega na trošak prehrane ide više od 670 KM.

 Prema nekim procjenama, u BiH se oko 70 odsto građana nalazi u zoni siromaštva.

 – Oko 30 odsto njih nema ni za golu egzistenciju, a preživljava zahvaljujući obroku iz javne kuhinje – poručuju iz ovih udruženja.

 I posljednje istraživanje Eurstata potvrdilo je da građani BiH žive ubjedljivo najlošijim standardom u Evropi.

 Imamo i multimilionere

 Naspram onih koji jedva sastavljaju kraj s krajem, u BiH oko 600 njenih građana ima štednju veću od milion KM. U ovoj državi živi i oko 100 multimilionera, čije bogatstvo premašuje 30 miliona dolara.

 Kad je riječ o pojedincima sa najvećim mjesečnim primanjima, u Republici Srpskoj su to, svakako, tri Banjalučanina zaposlena u sektoru finansijskog poslovanja. Najplaćeniji među njima za jedan mjesec zaradio je 75.750 KM, a druga dvojica 68.570 i 34.000 KM, piše Blic.



KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO