07.12.16 u 15:07

ZAVRŠNE RIJEČI TUŽILAŠTVA

Haško tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića

Haško tužilaštvo zatražilo je danas doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.


Tužilac Adam Veber izjavio je trećeg dana iznošenja završne riječi Tužilaštva na suđenju generalu Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske tokom tri i po godine rata otvarala na Sarajevo neselektivnu artiljerijsku vatru i snajperom gađala civile.


Veber je kao dokaz tvrdnje da je general Mladić naređivao i odobravao te napade emitovao snimak presretnutog razgovora iz maja 1992. godine u kom Mladić izdaje naređenje za artiljerijsku vatru na naselja Velešići i Pofalići, prenose beogradski mediji.


On se pozvao na svjedočenja zvaničnika UN, poput Dejvida Harlanda, prema kojima je general Mladić, zajedno sa Radovanom Karadžićem, napade na grad koristio kao sredstvo pritiska na vlasti u Sarajevu i međunarodnu zajednicu.


Na tvrdnju odbrane da je Mladić zabranio "ofanzivnu vatru" i "napade na civile", tužilac je, prikazujući naređenja, ukazao da je general Mladić naznačio "bez mog odobrenja".

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO