30.11.16 u 09:01

PRIJETNJAMA I UCJENAMA UTJECALI NA SVJEDOKE

Haški tribunal izdao nalog za hapšenje Šešeljevih radikala

Haški tribunal izdao je međunarodni nalog za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke, koje je ranije optužio za nepoštovanje suda, saopštio je danas taj sud.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno. Ocijenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

Vjerica Radeta za N1 kaže da u Haški tribunal ne namjerava da ide i da je Viši sud u Beogradu utvrdio da nema pravog osnova za njeno izručenje.

"Može Haški tribunal da piše šta god hoće, Srbija nema obavezu za tu vrstu saradnje, nikada je nije ni imala, nikada nije ni zakonom regulisana. Kao da se ništa nije desilo, što se mene tiče, priča sa Haškim tribunalom je završena pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Beogradu. Ja sam rekla šta imam sa tim još kada se pojavila ta navodna optužnica. Ja tamo nemam namjeru da idem, ako će neko da me hapsi ko je vlast i ko je moćan, može da proba. Dakle, nemam nikakav odnos prema tome niti me to na bilo koji način zanima", rekla je Radeta.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO