25.02.16 u 11:42

Na današnji dan umro je Abdurezak Hifzi Bjelavac

Abdurezak Hivzi Bjelavac (Mostar, 8. juni 1886. - Zagreb, 25. februar 1972.),  bio je bosanskohercegovački književnik, publicist i prevoditelj.

Abdurezak Hivzi Bjelavac rođen je u Mostaru 8. juna 1886., a umro je u Zagrebu 25. februara 1972. godine. Bjelavac je bio bosanskohercegovački književnik, publicist i prevoditelj. Školovao se u Galata-saraju u Istanbulu, te radio kao činovnik u mnogim mjestima BiH, a od 1941. godine, radio je u Zagrebu. 


Sarađivao je novinarskim prilozima u svim važnijim jugoslavenskim novinama između dvaju svjetskih ratova, te uređivao časopise Novi vijek i Behar. Pisao je pripovijetke, drame i romane o životu bosanskohercegovačkih muslimana, u kojima prikazuje tradicijski svijet koji iščezava u sudaru sa zapadnjačkom civilizacijom. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO