09.12.16 u 13:39

STIGLA DIZELSKA PRINOVA

FOTO: Novi dizelski snagator dCi 165 za Renault Mégane GT i Mégane GT Grandtour

Aktuelni Renault Mégane GT i Mégane GT Grandtour dobili su dizelsku prinovu dCi 165. Riječ je o tehnološki naprednom dizelskom agregatu sa dva turbopunjača iz Energy generacije, čija snaga i obrtni moment se prenose isključivo preko automatskog mjenjača EDC sa dvostrukim kvačilom.

Isprobana kombinacija 4Control šasije i turbobenzinskog agregata TCe 205 kod novog Mégana GT već ubire značajne uspjehe na tržištu. Međutim, u Renaultu nisu ostali dužni prema kupcima koji gaje ljubav prema kombinciji sportskog DNK i dizelskog pogona, te su na tržište lansirali atraktivni Mégane GT sa novim dizelskim biserom dCi 165. 


Riječ je o tehnološki naprednom dizelskom agregatu sa dva turbopunjača iz Energy generacije, čija snaga i obrtni moment se prenose isključivo preko automatskog mjenjača EDC sa dvostrukim kvačilom i mjenjačkom kutijom sa šest stepeni prenosa. Sportska šasija 4Control je kalibrirana da 100 puta u sekundi izračuna i podesi ugao zadnjeg para upravljivih točkova kako bi se osigurala stabilnost na brzim i zavojitim cestama, odnosno da pomogne u manevrisanju pri malim brzinama. 


Aktuelni dizel dCi 160, koji pogoni modele Espace i Talisman, blago su modifikovali stručnjaci iz Renault Sport odjela. Snaga je podignuta za pet konjskih snaga, dok je ‘’kamionski’’ obrtni moment od 380 pri 1.750 o/m zadržan na nivou izvorne verzije. 


Prednost sportski orijentisanog Renault Mégana GT je svestranost u svakodnevnom korištenju, s obzirom da je udobnost poboljšana zahvaljujući specifično pripremljenim amortizerima i oprugama, koje su stručno podesili inžinjeri Renault Sport odjela. Istovremeno, Mégane GT i Mégane GT Grandtour  za koje je isključivo rezervisan novi agregat dCi 165, udovoljavaju i potrebama za ekononomičnošću, budući da po kombinovanom NEDC ciklusu troše svega 4,6, odnosno 4,7 litara na svakih 100 pređenih kilometara.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO