08.04.20 u 13:51

ZBOG PANDEMIJE COVID-19

FIBA Europa otkazala sva europska prvenstva u 2020.

Otkazivanje svih 16 europskih prvenstava u košarci za mlađe dobne kategorije, Europskog prvenstva za male zemlje te promjena sistema takmičenja za klupska takmičenja kako bi mogla biti dovršena u septembru ili oktobru, epilog je sastanka Upravnog odbora FIBA Europe, održanog u utorak putem video-konferencije, prioćili su u srijedu iz ove organizacije.

Na početku sastanka predsjednik FIBA Europe Turgay Demirel najavio je kreiranje plana za doba po završetku borbe s pandemijom bolesti COVID-19 u kojem će se pažljivo procijeniti sadašnja situacija u Europi i pripremiti upute za vraćanje evropske košarke u normalnu kolotečinu. Plan će biti predstavljen na novom sastanku Upravnog odbora u maju.

Otkazivanje prvenstava mlađih dobnih kategorija za sobom povlači nekoliko dodatnih odluka: neće biti ispadanja ni promocije u viši rang u 2020., a muške i ženske reprezentacije koje će 2021. sudjelovati na Svjetskom prvenstvu do 19 godina bit će određene prema sadašnjem FIBA renkingu za mlađe uzraste; za nova takmičenja će nacionalni savezi prijavljivati svoje reprezentacije ovisno o snazi pojedine generacije i finansijskim mogućnostima.

Svi organizatori prvenstava mlađih dobnih kategorija imat će priliku ugostiti turnire u 2021., ako će im to odgovarati. Ako bude onih koji će odustati od kandidature, novi kandidacijski proces bit će obavljen u jesen 2020.

Prekinuta klupska takmičenja Euroliga za košarkašice, ženski EuroCup i muški FIBA Europe Cup bit će dovršena u septembru i oktobru ove godine uz modificiran sistsem takmičenja. Odlučeno je da će se završnica FIBA Europe Cupa igrati po formatu Final Foura, dok će pobjednici Eurolige i EuroCupa kod košarkašica biti odlučeni na Final Eight turniru. Svaki će od tih turnira biti organiziran u jednom mjestu, a konačna odluka o domaćinima i datumima takmičenja bit će donijeta u maju, nakon konzultacija s klubovima, nacionalnim savezima i ULEB-om.

O sudbini Europskih prvenstava za košarkašice i košarkaše 2021., s obzirom na odgodu Olimpijskih igara do ljeta sljedeće godine, bit će raspravljano u četvrtak na sastanku Izvršnog odbora, a konačna odluka bit će donijeta nakon konzultacija lokalnim organizacijskim odborima ovih takmičenja. EuroBasket za košarkaše trebao bi biti održan od 2. do 19. septembra 2021. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj, dok bi se košarkašice za naslov prvakinja Europe trebale boriti od 17. do 27. juna u Francuskoj i Španiji.

Predviđena Generalna skupština FIBA Europe, koja je trebala biti održana u Vilniusu sljedećeg mjeseca, odgođena je za jesen 2020.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO