27.01.20 u 14:54

RAZMIŠLJANJA

Četverodnevna radna sedmica je rješenje?

Zagovornici ovakvog načina rada tvrde kako su im zaposlenici motiviraniji i manje izgaraju na poslu, a rezultati pokazuju da su u pravu.

Četverodnevna radna sedmica sve je češća pojava u svijetu, a korak sa svijetom prati i sve više europskih, pa i regionalnih kompanija koje uvode ovaj način rada. Zagovornici ovakvog načina rada tvrde kako su im zaposlenici motiviraniji i manje izgaraju na poslu.

Ideja je da se posao koji se inače obavlja pet dana u sedmici odradi unutar četiri dana, na zadovoljstvo poslodavca i zaposlenika. Upravo je zadovoljstvo radnika ono što zagovaratelji ovog modela ističu, jer, kako kažu, jedan dan više za odmor vrjedniji je od veće plaće.

Idealan model, koji svima padne na pamet kada se spomene ova tema jesu tri slobodna dana, osmosatno radno vrijeme preostale dane i  jednaka plaća. No praksa je nešto drugačija, a i modela je više.

Pa iako se čini da bi imali više dokolice, novi način rada nekima bi mogao prouzročiti dodatan stres, tvrde stručnjaci.

Ako nam je posao stresan, on će biti stresan radili ga mi 4 ili 5 dana u sedmici. Lično zadovoljstvo proizlazi iz faktora koji nisu isključivo vezani za broj radnih sati, a isto vrijedi i za produktivnost.

Na kraju samo treba donijeti odluku- jesu li nam bitnije financije od slobodnog vremena i vrijedi li "potegnuti" više za jedan dodatan slobodni dan ili je 10 sati rada dnevno, za istu plaću, ipak previše.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO