27.10.16 u 21:36

UNIVERZITET U SARAJEVU

Dva teološka fakulteta zvanično punopravne članice UNSA

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković potpisao je danas s reisu-l-ulemom Husienom Kavazovićem i kardinalom Vinkom Puljićem sporazum kojim su Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet zvanično postali punopravni članovi Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je tim povodom novinarima da su ta dva teološka fakulteta ranije primljena u punopravno članstvo, imaju i zvanično uređene međusobno pravne odnose između Vlade KS-a i njihovih matičnih osnivača.


- Današnji čin dokaz je da je UNSA istrajao u nastojanju da obogati članstvo s dva teološka fakulteta, a ostavljena je mogućnost i za priključenje Pravoslavnog fakulteta ako to budu željeli. Mi bismo željeli da i oni budu punopravna članica UNSA - naglasio je.           


Premijer Elmedin Konaković podsjetio je da je on, još u mandatu zastupnika u Skupštini KS-a, glasao za ravnopravnost dvaju teoloških fakulteta unutar akademske zajednice te precizirao da se potpisani sporazum već formalno implementira a danas je tek stavljen paraf na njegovu primjenu.       


To su, kaže, dvije ravnopravne članice UNSA, dva dekana su članovi Senata, a finansira se iz tranše od 66,5 miliona KM.


- Zahvalan sam ostalim fakultetima i dekanima UNSA koji su se odrekli dijela svoje tranše da bi se finansirala ta dva fakulteta - kazao je Konaković i naglasio značaj koji potpisivanje sporazuma ima za obrazovni sistem u KS-u.    


Vjerski poglavari reisu-l-ulema Husein Kavazović i kardinal Vinko Puljić također su zadovoljni zbog potpisivanja sporazum kojim je preciznije uređen status i članstvo dvaju teoloških fakulteta u okviru UNSA.


Naglasili su da se time doprinosi da Sarajevo i BiH dostignu razinu evropskog obrazovnog programa, ali i dodatnom uvažavanju vjerske i kulturne različitosti u našoj državi. 

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO