29.04.16 u 00:21

U BEČU SE VRIJEDNO RADI

Druga faza modernizacije autobuskog saobraćaja

Grad Beč ulazi u drugu fazu modernizacije svog autobuskog vozni park s ciljem nabavke vozila.

Radi se konkretno o nabavci 62 XL autobusa dužine 20 metara za 160 putnika. Plan je da se treća linija kompletno prebaci na električne autobuse, što odgovara cilju Beča da se cjelokupan pogon prebaci na obnovljive izvore energije.


- Ekološke karakteristike, niske emisione vrijednosti, izduvni gasovi koji se nalaze znatno ispod gornjih vrijednosti norme EURO 6 za autobuse, te visok stepen za udobnosti za putnike presudne su tačke novog tendera za nabavku - objasnila je gradska vijećnica za saobraćaj Ulli Sima.


- Dio tendera čini i nabavka električnih autobusa dužine 12 metara. Beč u oblasti električne mobilnosti zadržava svoju pionirsku ulogu. Jedinstvenim sistemom punionica za električna vozila jasno smo pokazali naš smjer - izjavio je direktor gradskog saobraćaja Wiener linien Günter Steinbauer i naglasio da Beč kao jedini evroski grad već duže od dvije godine održava dvije autobuske linije na električni pogon.


Plan je da se do 2019. godine osim 62 XL autobusa nabave i 53 normalna i 84 zglobna autobusa s naglaskom na ekološke standarde, saopćeno je iz EUROCOMM-PR-a Sarajevo.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO