13.04.18 u 02:26

ZANIMLJIVO

Danas je petak 13., a ako se bojite, doznajte što to znači

Prema nekim istraživanjima, čak oko 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost.


Petak je mnogima najdraži dan u tjednu jer počinje, mnogima, neradni vikend i vrijeme za opuštanje. No onima koji pate od paraskavedekatriafobije, odnosno, straha od "nesretnog" petka 13., danas neće biti nimalo ugodno.

Prema biblijskom tumačenju, strah od ovog datuma pojavljuje se u srednjem vijeku 2. Neki povjesničari tvrde kako je upravo na petak 13. Eva pojela jabuku sa stabla spoznaje, Noa je upregnuo svoju barku, a Babilonska kula se srušila 3. U Novom zavjetu stoji kako je 13 osoba sjedilo za stolom tijekom posljednje Isusove večere, prije no što je razapet 4. Na petak 13. i to u studenome 1307. godine Filip IV., francuski kralj. uhitio je stotine templara.

Prema nekim istraživanjima, čak oko 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost. Otkazuju se putovanja, u nekim zrakoplovima nema reda s oznakom broja 13, neke zgrade i hoteli nemaju 13. kat ili pak sobu s brojem 13.

Ipak, s druge strane, nekima je petak 13. sinonim za sretan dan. Istraživanja u Nizozemskoj su pokazala da je na petak 13. čak manje pljačke, požara i sličnih nesreća i nezgoda u domovima jer su ljudi obično na taj dan mnogo oprezniji nego inače. Manje je i prometnih nezgoda u taj petak nego drugih petaka u godini.

Ovo je prvi petak 13. u ovoj godini, a očekuje nas još jedan, onaj u srpnju. Najviše, tri petka 13., u bliskoj povijesti, bila su 2010. te 2015. godine dva mjeseca zaredom, u veljači pa u ožujku.

 


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO