05.04.17 u 10:53

PRIJE 25 GODINA

Dan sjećanja na prve žrtve opsade Sarajeva - Suadu Dilberović i Olgu Sučić

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo sjećanje na Suadu Dilberović i Olgu Sučić koje su poginule na današnji dan prije 25 godine kao prve žrtve opsade Sarajeva, odnosno agresije na BiH, koja je zvanično započela aprila 1992. godine.


Suada Dilberović bila je studentica medicine sarajevskog univerziteta porijeklom iz Dubrovnika, a Olga Sučić službenica iz Sarajeva. Poginule su u mirnim demonstracijama kad su 1992. godine, zajedno s ostalim građanima, pokušale zaustaviti zlo koje se nadvilo nad ovim gradom.

Suada Dilberović poginula je na tadašnjem mostu Vrbanja kad su snajperisti otvorili vatru na narod koji je 5. aprila 1992. tražio od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Na istom mjestu ubijena je i Olga Sučić. Suada Dilberović kao studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu ubijena je u 24. godini, a u vrijeme pogibije na tadašnjem mostu Vrbanja službenica Skupštine BiH Olga Sučić imala je 34 godine.

Nekadašnji most Vrbanja danas je poznat kao "Most Suade i Olge". Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 2001. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši."
 
Predstavnici gradske vlasti se i ove godine prisjećaju Olge i Suade, a cvijeće u znak sjećanja na njih položit će i odati počast i delegacija Medicinskog fakulteta.
 
Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge započela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili  1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj povijesti. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.
 
U spomen na te dvije žrtve rata most Vrbanja prvobitno je preimenovan 6. aprila 1996. godine u Most "Suade Dilberović", a 1999. godine u Most "Suade i Olge". Zajednička spomen-ploča Suadi i Olgi postavljena je 2001. godine.
 


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO