26.06.18 u 19:29

ČEMU TEATAR?

Brooklyn Netsi nisu, niti mogu zabraniti Musi da igra za BiH

Nicolas Batum, član NBA ekipe Charlotte Hornets, Evan Fournier član NBA ekipe Orlando Magic i Rudy Gobert, član NBA ekipe Utah Jazz i sinoć proglašen najboljim odbrambenim igračem nedavno završene NBA sezone, dolaze u tuzlanski Mejdan. Naravno, kao reprezentativci Francuske, koja je protivnik Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za SP u košarci.

Gobert je sinoć u Kaliforniji primio laskavu nagradu, pa će, budući da je unaprijed spakovao kofere, pravac za Tuzlu.

Džanan Musa, novopečeni član Brooklyn Netsa i jedan od najvećih, ako ne i najveći košarkaški talenat kojeg je BiH imala, neće igrati u dresu reprezentacije BiH protiv Francuske. Igrao bi Musa, objasnio je jučer na svom Facebook profilu. Ali, klub mu ne da. Tako je on objasnio.

Uglavnom da skratimo, Musa je poručio kako “niko ne zna kako je njemu”. Bio je i kofere spakovao. I, između ostalog , na kraju dodao kako samo klub može biti prepreka da on igra za BiH.

Nije trebalo dugo čekati da se “klub oglasi”. Barem je tako najavio Musa i barem su tako prenijeli mediji u BiH. Klub je naravno rekao – ne. “Musi, kojeg su 29. pickom na nedavno održanom NBA draftu odabrali Brooklyn Netsi, je klub zabranio nastup za reprezentaciju BiH”, mogli ste čitati jučer na skoro svim portalima u BiH.

Klasična izmišljotina. Laž. Brookly Netsi niti su, niti mogu Musi zabraniti nastup za reprezentaciju BiH. Ne mogu to ni Charlotte Hornetsi Francuzu Nicolasu Batumu (ugovor od 120 miliona dolara), ni Orlando Magici Evana Fournieru (85 miliona dolara), ni Utah Jazzeri najboljem odbrambenom igraču sezone Rudyju Gobertu (102 miliona dolara). Igrač je taj koji odlučuje. Klub može samo da savjetuje.

Musi sigurno jeste sugerisano od strane menadžera, a možda i nekoga iz kluba, da je bolje da ne igra. Ali nije mu zabranjeno. I nema ništa sporno u tome da Musa odluči da ne igra. Zbog sebe, zbog svoje NBA karijere koja je na početku. Iskreno se nadamo, blistave.

Nema niti jednog razloga da sumnjamo da Musa voli svoju domovinu.

Ali, pitamo se čemu teatar?
Svi znamo da je Musa igrač Miška Ražnatovića, kao i da Miškovi igrači u NBA često imaju “problem s klubovima” kada su nastupi za reprezentaciju u pitanju. Nema sumnje da je Miško pomogao Musi, i da je čovjek kojeg Musa treba da poštuje, pa i da sluša. Ali, čemu teatar?

Pa, Musa nije ni prvi ni jedini koji je zarad svoje karijere stavio reprezentaciju na “standby”. I, bez obzira na to, Bosna i Hercegovina s nestrpljenjem čeka Musu da zaigra u NBA. I da svim srcem navija za njega. Iz poštovanja prema toj Bosni i Hercegovini, umjesto “plakanja nad svojom teškom sudbinom”, srceparajućeg i populističkog statusa, bilo je dovoljno da se sjetio pa poželio sreću reprezentativcima BiH koje ništa nije spriječilo da dođu u Mejdan i suprotstave se NBA zvijezdama Batumu, Fournieru, Gobertu…


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO