26.01.17 u 12:47

ZAVRŠENI PREGOVORI BAT-A I CID-A OKO DUHANSKOG DIJELA FDS-A

British American Tobacco dodatno širi poslovanje u Bosni i Hercegovini, proizvodnja u Sarajevu se nastavlja

British American Tobacco (BAT) i CID Adriatic Investments GmbH postigli su načelni sporazum o prodaji duhanskog dijela poslovanja Fabrike duhana Sarajevo (FDS), a konačni pravno obvezujući ugovor bit će potpisan u sljedećih nekoliko dana.


BAT će od FDS-a preuzeti sve njegove duhanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press). Također, BAT i FDS sklopit će ugovor o nastavku proizvodnje preuzetih brendova FDS-a u Sarajevu.

Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će predložen na glasanje dioničarima FDS-a te na odobrenje relevantnim regulatornim tijelima.

Očekuje se da će transakcija biti završena tokom prve polovine 2017. godine.

CID vjeruje da se postignutim dogovorom osiguravaju znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na ono koje bi kao samostalna kompanija mogao postići. CID će neduhanske dijelove poslovanja FDS-a nastaviti razvijati samostalno.

„Dolazak BAT-a Fabrici duhana Sarajevo donosi novu perspektivu, koju bez ovako jakog partnera sigurno ne bismo imali. Jako smo sretni što proizvodnja cigareta ostaje u Sarajevu te što su stručnjaci BAT-a prepoznali  vrijednost naših brendova“,  izjavio je direktor FDS-a, Edin Mulahasanović.

„Veoma nas raduje što dodatno širimo poslovanje u BiH. Tradicija FDS-a i snaga lokalnih brendova, posebno Drine, u kombinaciji s našim internacionalnim iskustvom i znanjem bit će temelj za snažno poslovanje. Poslovati u duhanskoj industriji u BiH vrlo je zahtjevno s obzirom na visok  nivo akciza u poređenju sa nivoom dohotka, što rezultira visokim udjelom ilegalne prodaje. U BiH na crno tržište otpada više od 30 posto ukupne potrošnje duhanskih proizvoda zbog čega državni budžet godišnje gubi više od 210 miliona konvertibilnih maraka. Otvoreni smo za saradnju s državom kako bismo pomogli da se ovaj problem ubrzano riješi“, izjavio je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

 

O BAT-u...

British American Tobacco (BAT) globalna je kompanija s više od 200 brendova koji se prodaju na više od 200 tržišta. Zapošljava više od 50.000 ljudi u cijelom svijetu, a cigarete koje proizvodi BAT konzumira svaki osmi od ukupno milijardu pušača u svijetu. Pet najvažnijih globalnih brandova BAT-a su Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall i Rothmans.

BAT je tržišni lider u 55 zemalja, a u 2015. BAT Grupa ostvarila je ukupni prihod od 13,1 milijardi funti te dobit od gotovo 5 milijardi funti.  Uz duhanski biznis, BAT razvija i komercijalizira širok raspon potencijalno manje rizičnih proizvoda koje mogu biti alternativa konvencionalnim cigaretama, poput e-cigareta.KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO