08.10.20 u 11:30

BREXIT

Britanija je spremna za neuspjeh

Ujedinjeno Kraljevstvo je u srijedu objavilo da je "spremno" na neuspjeh trgovinskih pregovora s Europskom unijom koji su i dalje u slijepoj ulici dok se približava kraj prijelaznog razdoblja nakon brexita.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom britanski premijer Boris Johnson je "istaknuo našu jasnu opredijeljenost da se pokuša postići dogovor" te da je "Ujedinjeno Kraljevstvo ipak spremno završiti prijelazno razdoblje po 'australskim uvjetima' (što znači bez sporazuma) ako se ne može postići dogovor", ističe Downing Street u priopćenju.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u srijedu Veliku Britaniju da "stavi karte na stol" u pregovorima o trgovinskim vezama nakon brexita koji su još u slijepoj ulici, .

"EU daje prednost dogovoru, ali ne po svaku cijenu", objavio je na Twitteru. "Vrijeme je da Velika Britanija stavi karte na stol", dodao je dok Europljani predbacuju Londonu da još nije ušao u bit pregovora i da prijeti "no dealom", odnosno izlaskom bez sporazuma.

Europski izvor je dodao da su dvojica čelnika u dvadesetominutnom razgovoru "ocijenila stanje" pregovora.

"I dalje ćemo nastojati na dogovoru koji će odgovarati objema stranama i pozivamo Veliku Britaniju da se pokrene, ali ni u što nismo sigurni", dodao je.

Britanski pregovarač o brexitu David Frost je u srijedu rekao da će London morati nastaviti pregovarati s EU-oma i ako sveobuhvatni trgovinski sporazum neće biti moguće postići te istaknuo da bi pitanje zrakoplovnog i cestovnog prijevoza robe u tome bilo prioritetno.

"Čak i ako zaključimo, kolektivno, da sporazum o slobodnoj trgovini nije moguć, očito je da još postoji mnogo praktičnih pitanja o kojima ćemo morati razgovarati", rekao je Frost.

"Još uvijek moramo dogovoriti neka rješenja za zračni i cestovni prijevoz robe i druge stvari", dodao je.

Frost je odboru britanskom parlamentu također rekao da London "ne bi želio zaključiti sporazum koji ne bi zadovoljio razumna očekivanja britanskih ribara" .

Dvije strane se približavaju sporazumu kojime će nakon 31. decembra regulirati trgovinsku razmjenu vrijednu 900 milijardi dolara no sporna pitanja su i dalje ribarstvo, državne subvencije i jednaki uvjeti u tržišnom nadmetanju.

Europljani i Britanci od srijede razgovaraju u Londonu i ti se neslužbeni sastanci trebaju nastaviti do petka.

London je postavio krajnji rok 15. oktobra, kada se u Bruxellesu održava europski sastanak na vrhu, za postizanje dogovora. Boris Johnson je u srijedu rekao da taj nadnevak ostaje.

Europljani su pak odredili krajnji rok krajem mjeseca.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO