14.04.20 u 10:55

DR VANJA MIČIĆ O VAŽNOSTI MLIJEČNIH ZUBA I PRVOJ POSJETI ZUBARU

Briga o oralnom zdravlju započinje sa prvim zubićima

Mliječni zubi su podjednako važni kao i stalni. Mliječnih zuba ima 20 i imaju višestruk značaj. Neophodni su za odgrizanje i žvakanje hrane što je jako važno u samom procesu varenja hrane. Potiču pravilan razvoj kosti, učestvuju u stvaranju glasova i razvoju jasnog govora, čuvaju mjesto za svoje nasljednike - stalne zube, utiču i na cjelokupnu estetiku lica što je izuzetno važno za pravilan psihički razvoj djeteta.

Nažalost i danas se može čuti mišljenje kako nema potrebe da se previše brine o zdravlju mliječnih zuba jer će se svakako mijenjati. Da, mijenjaće se, ali ako dijete ne usvoji zdrave navike do smjene zubića često ih neće imati ni kasnije tokom života. Pored toga bitno je da stalni zubi izrastu u čistu sredinu i da već po samom nicanju ne budu zahvaćeni karijesom.  Iz tog razloga se preporučuje da prva posjeta stomatologu bude u što ranijoj dobi djeteta dok su zubići još zdravi. Na taj način odlazak stomatologu isključuje neprijatnost i bol, te može postati prijatno iskustvo i normalna pojava za dijete.

Prilikom prve posjete, ukoliko dijete nije pod bolom, najčešće se obavlja samo razgovor. Djetetu se daje vremena da upozna ordinaciju, razgleda i da se opusti. Razgovara se obično  o pravilnom četkanju zuba, navikama i ishrani. Bitno je da se roditelji uključe i da im se objasni da je najbolje da djeca peru zubiće uporedo sa njima jer ona uče oponašajući. Nakon što je dijete samo opralo zube roditelj treba još jednom da iščetka njihove zubiće jer oni to sami nikako ne mogu dobro uraditi. Zubi se peru najmanje dva puta dnevno, obavezno uveče prije samog spavanja.Pravilna i uobročena ishrana je jako važna da bi se pojava karijesa mliječnih zuba svela na minimum. Roditeljima treba skrenuti pažnju da djecu ne treba hraniti noću, dnevni obroci ne treba da  budu učestali i da se djeci bespotrebno ne daju zaslađeni napici.

Za pravilan razvoj djeteta nije bitna samo ishrana. Nekada loše navike kojih roditelji često nisu ni svjesni, mogu nanijeti više štete od slatkiša i karijesa. Primjer je cucla. Dugotrajna upotreba može da dovede do anomalija kao što je otvoren zagriz pa takva djeca nisu u stanju da odgrizaju hranu. Ukoliko se ne reaguje na vrijeme pa takva djeca uđu u tinejdžerske godine sa anomalijom, to će se sigurno odraziti i na psihički razvoj djeteta.

Cilj što ranijih posjeta stomatologu jeste da se usvoje pozitivne i zdrave navike od najranijeg djetinjstva i da te posjete djeca prihvate kao prijatno iskustvo bez ikakvog straha.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO