23.10.19 u 16:18

HAOS

Brexit - kada i kako?

Brexit je u neizvjesnosti dok se približava najnoviji rok, 31. oktobra, za izlazak Britanije, a podijeljeni parlament raspravlja o tome.

Britanski izlazak iz Europske unije u zastoju je u utorak nakon što je parlament odbio brze rokove premijera Borisa Johnsona za ratifikaciju njegova dogovora o izlasku navevši ga da zaustavi zakon o tome dok čeka odgovor iz Bruxellesa.

Brexit je u neizvjesnosti dok se približava najnoviji rok, 31. oktobar, za izlazak Britanije, a podijeljeni parlament raspravlja o tome.

Johnson je zabilježio rijetku pobjedu nakon što su zastupnici glasali 329 prema 299 za Johnsonov dogovor da ide u drugo čitanje što bi omogućilo da se o sporazumu raspravlja i na njega stavljaju amandmani. Bio je to prvi put da je parlament signalizirao potporu dogovoru o tome kako će Britanija napustiti EU, mada još uvijek u ranoj fazi zakonodavnog procesa.

Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom, za što vlada kaže da je nužno kako bi se Brexit obavio na vrijeme.

"Moram izraziti svoje razočaranje da je dom opet glasao za odgodu", rekao je Johnson parlamentu.

Sljedeći je korak, rekao je, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. oktobra za Brexit, koji je Johnson nevoljko poslao Bruxellesu u subotu nakon što su ga na to prisilili zastupnici.

"EU sada mora odlučiti kako odgovoriti na zahtjev parlamenta za odgodu", rekao je. "Vlada mora krenuti jedinim odgovornim pravcem i ubrzati naše pripreme za izlazak bez dogovora."

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je ranije kako zahtjev za odgodu shvaća ozbiljno.

"Razgovarat ću s državama EU-a o njihovim namjerama, dok ne odluče, mi ćemo zaustaviti ovaj zakon", rekao je Johnson.

Večeras se javio Donald Tusk i kazao kako će od članica EU tražiti da se dozvoli Britaniji da produlje datum izlaska.

Prije glasanja Johnson je upozorio parlament da će, ako ne prihvate njegove rokove za usvajanje zakona o Brexitu i prisile ga na odgodu do siječnja, on odustati od pokušaja da ratificira dogovor i ići na izbore pod sloganom "Provedimo Brexit".

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO