04.08.16 u 14:01

BIRN partner SFF-a u projektu 'Suočavanja s prošlošću'

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ove godine će biti partner u projektu “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala (SFF).

SFF ove godine pokreće spomenuti projekt, u okviru kojeg će biti predstavljena svjedočanstva i priče o ratnoj prošlosti s područja bivše Jugoslavije.


Tokom kontinuiranog praćenja suđenja za ratne zločine, rada sa žrtvama i izvještavanja o njihovim ličnim pričama, BIRN BiH je prikupio jedinstvenu arhivu svjedočanstava i nikad ispričanih priča, zbog čega je odabran kao jedini partner iz BiH na novom projektu SFF-a.


Svjedočanstva i priče BIRN-a BiH poslužit će kao izvor ideja za stručnjake i profesionalce iz industrije koji su u stanju da ih transformiraju služeći se filmskim jezikom kako bi doprinijeli promociji izgradnje mira, ne samo u regiji nego i širom svijeta.


Koristeći se filmom kao sredstvom, projekt pokušava naglasiti značaj suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine o ratnim i postratnim događajima i njihovom uticaju na društvo, što je od osnivanja misija BIRN-a BiH.


Svjedočanstva će biti predstavljena 17. augusta na “Marketu istinitih priča”. Od ukupno sedam priča, koliko će ih biti predstavljeno na “Marketu”, BIRN BiH će učestvovati s tri.


U projektu učestvuju i organizacije iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i s Kosova.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO