30.06.20 u 16:05

BRISEL UPRAVO POTVRDIO

BiH nije na listi zemalja čiji građani od 1. jula mogu putovati u EU

Vijeće Evropske unije upravo su donijeli odluku koje su to zemlje čiji će građani moći putovati u zemlje članice Evropske unije od 1. jula.

Bosna i Hercegovina nije na tom spisku.

Na spisku su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina uvjetno.

Odluka će se revidirati svake dvije sedmice.Stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana trebali bi se smatrati stanovnicima EU u svrhu ove preporuke.

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutna ograničenja putovanja obuhvaćaju posebnu epidemiološku situaciju i mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje, kao i ekonomska i socijalna razmatranja. Primjenjuju se kumulativno.

Što se tiče epidemiološke situacije, treće zemlje trebaju ispunjavati sljedeće kriterije, posebno:

- broj novih slučajeva COVID-19 u posljednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika blizu ili ispod prosjeka EU-a (kao što je bilo 15. juna 2020.)

- stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom ovog razdoblja u odnosu na prethodnih 14 dana

- ukupni odgovor na COVID-19 uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupni prosjek rezultata za International Health Regulations (IHR). Informacije koje u tom smislu daju delegacije EU također se trebaju uzeti u obzir.

Reciprocitet bi se također trebao uzeti u obzir redovito i za svaki slučaj.

U zemljama u kojima se mjere ograničenja putovanja i dalje primjenjuju, iz ograničenja bi trebalo izuzeti sljedeće kategorije ljudi:

- Građani EU i članovi njihovih porodica

- dugoročni stanovnici EU i članovi njihovih porodica

- putnici s bitnom funkcijom ili potrebom, kako je navedeno u Preporuci.

Zemlje povezane sa Šengenom (Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska) također sudjeluju u ovoj preporuci.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO