17.08.16 u 20:46

TAKO SE TO KOD NJIH RADI

Bicikli sve popularniji, automobila sve manje

Prema podacima za prvih pola godine, broj biciklista u Beču porastao je za 5,3 posto u poređenju s istim periodom 2015. godine.

U svakodnevnom prevozu Bečlije sve manje koriste automobile. Istovremeno udio javnog prevoza premašuje 40 posto i ima trend rasta, baš kao i bicikla koja čine više od sedam odsto prevoza u gradu.

Gradska agencija za mobilnost objavila je da se najgušći biciklistički saobraćaj odvija na slavnom bečkom bulevaru Ring oko gradske jezgre, posebno njegovom dijelu Opernring oko Državne opere.

S obzirom da se na ovom bulevaru nalaze neke od najposjećeniih znamenitosti, biciklistička staza Ring-Radweg je prva preporuka i turistima koji grad žele obići biciklom.

Beč je lako i atraktivno obići i biciklom s obzirom na 1.300 km biciklističkih puteva od gradske jezgre do šume Wienerwald pogodne za brdski biciklizam. 


Još jedna preporuka je i biciklistička staza uz Dunavski kanal gdje se nalazi mnoštvo lokala. Ljubiteljima prirode savjetuje se biciklistička staza u oblast Lobau gdje se nalazi jedna od posljednjih bečkih prašuma.

Preko 100 bečkih hotela i pansiona kategorizirani su kao "prilagođeni biciklistima". Svi oni imaju besplatna i osigurana parkirališta za bicikla.

Od 2003 u Beču funkcioniše sistem iznajmljivanja bicikala "City bike" sa 1.500 bicikala na 121 stanici za iznajmljivanje. 


Tu su još mnogi servisi koji gostima grada olakšavaju registraciju i iznajmljuju i bicikla na električni pogon, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO