20.12.17 u 12:42

ANALIZE

Austrija, bedem na granici Europe

Nova austrijska Vlada najavljuje bolju zaštitu granica i oštriju kontrolu nelegalnih migracija. Što to znači za zemlje Zapadnog Balkana?

Nova austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl formalno je ministrica bez stranke, no na mjestu prvog diplomata zemlje našla se na poziv austrijskih desničara i njihovog šefa Heinza-Christiana Strachea. Karin Kneissl slovi kao stručnjakinja za Bliski istok i govori arapski jezik, a upravo to je bio povod i njezinim gostovanjima u brojnim televizijskim raspravama, kada se u protekle dvije godine raspravljalo o doseljenicima i izbjeglicama iz arapskih zemalja. U analizama koje se u austrijskim medijima ovih dana bave novom ministricom vanjskih poslova konstatira se tako da je Kneissl pri ovim nastupima u nekoliko navrata zapamćena po kontroverznim i provokativnim izjavama.


Austrijski analitičari polaze od toga da će Kneissl svakako podržati i jednu od najvažnijih parola nove Vlade, koja joj je na kraju donijela i pobjedu na proteklim izborima. To je zaštita granica i suzbijanje nelegalnih migracija, te manji broj izbjeglica čija se, kako tvrde, kulturološka pozadina nikako ne slaže s navodnom zapadnoeuropskom, koju izbjeglice, posebno mladi muškarci, zapravo ugrožavaju.Jedna od njih je i da su izbjeglice iz Sirije i Afganistana većinom "gospodarske izbjeglice", te muškarci između 20 i 30 godina, koji, "frustrirani i nezadovoljni sami sobom prouzrokuju nemire u arapskom svijetu, jer tamo ne mogu ispuniti norme koje se u konzervativnom arapskom svijetu nameću mladim muškarcima".


Više razumijevanja i podrške za nacionaliste?


Karin Kneissl na Balkanu do sada nije bila posebno aktivna i još uvijek se ne zna u kojoj će mjeri podržati stavove šefa desničara Heinza-Christiana Strachea, koji otvoreno podržava politiku predsjednika RS-a Milorada Dodika, te stavove Slobodarske stranke prema Kosovu, čiju neovisnost Strache također kritizira. "Tu je naravno i pitanje Rusije, za koju postoje velike simpatije u Slobodarskoj stranci, i to ne samo simpatije već i petogodišnji sporazum o suradnji između Slobodarske stranke i Putinove stranke. Imajući u vidu otvorenu anti-EU-politiku Rusije na Balkanu ova bliskost može poprimiti opasne dimenzije za tu regiju. Ne očekujem da će Austrija dirati u teritorijalni integritet zemalja Balkana, konkretno BiH, ali vjerujem da će količina razumijevanja i čak i simpatije za političare kao Milorad Dodik biti veće", smatra tako politolog sa Sveučilišta u Beču Vedran Džihić.


Budućnost Europske unije


Džihić također misli da će nova austrijska vlada zadržati strogi anti-migrantski kurs i fokusirati se na "zaštitu Europe i domovine" od ilegalnih migranata i izbjeglica. Imajući u vidu da je jedna od glavnih predizbornih parola sadašnjega kancelara Sebastiana Kurza bila da je zatvorio zapadnobalkansku rutu, Džihić je uvjeren da će njegova vlada nastojati da u kooperaciji sa zemljama Zapadnog Balkana ojača granice, policijske i druge sigurnosne službe u regiji, kako bi iste bile u stanju da budu bedem koji treba štititi Austriju i Europu od migracija. "Podršku Austrije bi tada uživali oni koji rade na očuvanju stabilnosti, neovisno o tome jesu li autokratski nastrojeni i kako vladaju u svojim državama. Ovakvu vrstu pragmatizma, kojem demokratske vrijednosti nisu centralne, je i sam Sebastian Kurz pokazao već u studenom 2016. godine podrškom Nikoli Gruevskom u završnoj fazi izborne kampanje", kaže Džihić.


Ključno za Zapadni Balkan će svakako biti i pozicioniranje Austrije unutar Europske unije, kojom će ova alpska republika predsjedavati u drugoj polovici 2018. godine. Novi austrijski kancelar Sebastian Kurz, istina, tvrdi kako će nova austrijska vlada u svakom slučaju ostati na "europskom kursu", no još nije jasno hoće li Austrija pri tome podržati reforme koje bi ojačale Europsku uniju u cjelini ili će, za što se zalaže europska desnica, budućnost EU-a vidjeti u jačanju nacionalnih država i autokratskih lidera. "Ova druga opcija bi bila kobna za demokratske procese na Balkanu, i to na taj način što bi u tom scenariju indirektno otišla i poruka u glavne gradove naše regije da su autoritarne politike i strukture u osnovi u redu", zaključuje Vedran Džihić, politolog sa Sveučilišta u Beču.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO