07.05.20 u 18:08

FULIO NAS

Asteroid protutnjao 7000 km od zemlje

Asteroid veličine kamiona prošao je iznenada pored Zemlje i bio je jedan od najbližih u povijesti

Kako piše Russia Today, asteroid 2020 JJ ove je sedmice prošao pored Zemlje na udaljenosti od 7.000 km, a sateliti ga uopće nisu detektirali.

Ovaj događaj bi mogao zabrinuti one koji su zaduženi za zaštitu Zemlje, jer je ga je opservatorij Mount Lemmon Survey u Arizoni uočio kada je asteroid bio najbliže Zemlji.

NASA-ini podaci o bliskim susretima s asteroidima i drugim objektima pokazuju da je 2020 JJ šesti na listi najbližih objekata koji su prošli pored Zemlje u proteklih 100 godina. Asteroid je bio bliži Zemlji od mnogih satelita koji kruže oko naše planete.

Da je kojim slučajem asteroid 2022 JJ išao direktno prema Zemlji, sagorio bi u njenoj atmosferi. Međutim, ovo svakako služi kao upozorenje na asteroide koji prolaze blizu planete.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO