03.05.18 u 14:11

JESTE LI ZNALI?

9 ranih znakova trudnoće

Tijekom prvog tromjesječja mogu se pojaviti grčevi u nogama i stopalima, a neke žene čak i krvare.

Kod nekih žena pojavljuju se samo neki od ovih znakova, kod nekih malo više njih. Ako pokušavate zatrudnjeti, možda će vam dobro doći osvijestiti značenja nekih od sljedećih simptoma jer oni mogu značiti da stiže beba.

Izostanak menstruacije

Ovaj simptom u većini je slučajeva nezaobilazan i najočigledniji od sviju pa se zato našao na ovome popisu. No, neke žene imaju menstruaciju i prilikom prvih nekoliko mjeseci trudnoće, tako da ako sumnjate u to da ste trudni, a imate redovitu menstruaciju, obratite pažnju na ostale simptome.

Grčevi

Tijekom prvog tromjesječja mogu se pojaviti grčevi u nogama i stopalima, a to je posljedica promjene u načinu prerade kalcija. Dio kalcija koji inače unosimo sada odlazi na razvoj djetetovih kostiju, zubiju i organa, zbog čega naše kosti i mišići postaju slabiji.

Bolne dojke

Osim što mogui postati osjetljivije, dojke mogu narasti, vene na njima mogu postati vidljivije, a bradavice mogu potamniti.

Umor

Povećane količine estrogena i progesterona dovode do umora i iscrpljenosti, pogotovo u prva tri mjeseca.

Mučnina

Kod nekih se pojavljuje ujutro, kod nekih tijekom cijelog dana, a neke žene uopće ne pate od ovog simptoma koji se obično pojavljuje oko 6 tjedana nakon zadnje menstruacije.

Točkasto krvarenje

Otprilike jedna od 4 žena tijekom prva tri mjeseca trudnoće lagano će krvariti

Žudnja za hranom

Kod mnogih žena pojavljuje se izražena žudnja za hranom i različitim kombinacijama okusa. Neke odjednom zavole ono što prije nisu voljele jesti, a kod nekih se događa upravo suprotno. Osim toga, počinju biti osjetljivije na mirise.

Promjene raspoloženja

Nešto što su isto skrivili estrogen i progesteron. Promjene raspoloženja posebno se osjećaju u prvome tromjesečju.

Česta potreba za odlazak na zahod

Zbog pojačanog protoka krvi u bubrezima, u prvim mjesecima trudnoće dolazi do češće potrebe za obavljanjem male nužde.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO