26.08.20 u 11:01

DA, DA :)

8 razloga zašto je dobro imati psa

Međunarodni dan pasa obilježava se 26. kolovoza. Tim povodom podsjećamo vas zašto su ove divne životinje idealan kućni ljubimac.


1# VLASNICI PASA ČEŠĆE SE SMIJU


Tako tvrdi studija objavljena u časopisu "Society & Animals". Autori studije su pitali vlasnike pasa i one koji to nisu da zabilježe koliko se puta smiju u danu. Pokazalo se da vlasnici pasa to rade češće.


2# U PSU IMATE ODANOG PRIJATELJA


Psi su evoluirali od vukova, a ove životinje poznate su po tome što žive u čoporima i razvijaju snažnu povezanost s ostalim članovima. To je ono što današnje domaće pse čini odanima. Stephen Zawistowski iz Američkog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama kaže da psi na svoje vlasnike gledaju kao na članove čopora i s njima se blisko vežu kao što bi sa svojom "braćom i sestrama iz čopora".


3# LJUDI S PSIMA SU DRUŠTVENIJI


Taj zaključak znanstvenika sa sveučilišta u Liverpoolu i Bristolu dosta je logičan budući da vlasnici pasa češće izlaze u šetnje, susreću druge ljude i razgovaraju s njima bili oni vlasnici pasa ili ne.


4# PSI MOGU BITI DOBRI ZA ZDRAVLJE


Studija objavljena u časopisu "National Academy of Sciences" pokazala je da djeca rođena u kućanstvima s psom imaju manji rizik obolijevanja od astme ili alergija. Zahvaljujući psima, kojima je dopušten izlazak i ulazak u kuću, djeca razvijaju izmijenjenu zajednicu mikroba koji štite od alergena.


5# ZBOG PSA ĆETE POSTATI AKTIVNIJI


Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu ustvrdili su da 60 posto vlasnika pasa koji svoje ljubimce izvode u redovite šetnje time ispunjavaju kriterije za umjerenu tjelovježbu. Uz to, stariji koji šeću svoje pse u fizički su boljoj formi od svojih vršnjaka koji se šeću sami, pokazala je studija objavljena u časopisu "Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services".


6# PSI SPAŠAVAJU ŽIVOTE


Neki psi imaju univerzalnu donatorsku krvnu grupu, baš kao i pojedini ljudi. Psi mogu pomoći ljudima kao svojevrsni sustav ranog upozoravanja pacijenata koji pate od, primjerice, epileptičnih napada. Uvježbani psi mogu osjetiti dolazak napadaja 15 minuta prije nego što se dogodi. Počinju tada lajati i time upozoravaju pacijenta da sjedne i ne ozlijedi se pri padu.


7# PAS ŽIVOTU DAJE DUBLJI SMISAO


Oni su sjajno društvo svakome, ali posebno starijima. U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Social Psychology" zaključeno je da su starije osobe koje imaju psa zadovoljnije svojim društvenim, fizičkim i emotivnim stanjem od onih koji ih nemaju.


8# PSI UISTINU USREĆUJU


Jednostavan kontakt očima sa svojim ljubimcem otpušta oksitocin, hormon dobrog raspoloženja. U studiji kojom se mjerila razina oksitocina među dvjema skupinama vlasnika pasa, skupini kojoj je rečeno da ne gledaju svoje pse ravno u oči izmjerena je manja razina oksitocina od one kojoj je dopušten kontakt očima. U drugoj je studiji utvrđeno da su vlasnici pasa u prosjeku manje depresivni, manje se osjećaju usamljenima, imaju više samopoštovanja, sretniji su i manje pod stresom.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO