22.12.18 u 17:40

SVEČANA AKADEMIJA ŠUMARSKOG FAKULTETA U SARAJEVU

70 godina postojanja i uspješnog rada

Povodom obilježavanja 70 godina uspješnog rada i postojanja Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je Svečana akademija. Proslavi ovog značajnog jubileja prisustvovali su predstavnici akademske zajednice iz BiH i regiona, diplomatskog kora, nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija u BiH, te predstavnici privrede.

Prof.dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Sarajevo istaknuo je da historija fakulteta počinje 23. decembra 1948. Godine.

„Danas svjedočimo obilježavanju 70. godišnjice rada Šumarskog fakulteta na putu koji je nerijetko bio i trnovit. Imamo sreću i čast da baštinimo sedam decenija historije koju su pomno i vizionarski tkale naše starije kolege i kolegice. Razvojna linija se nakratko prekidala, ali i nakon toga fakultet se snažno uspravio i ojačao. Do danas, sa fakulteta su izašla 2.229 diplomiranih inženjera šumarstva i hortikulture, 94 magistra nauka, 233 magistra šumarstva i hortikulture po Bolonjskom procesu, 566 bachelora šumarstva i hortikulture te 60 doktora nauka. Svi oni  svojim znanjem i radom služe domovini i pozivu za koji su godinama pripremani i osposobljavani na našem fakultetu. Šumarski fakultet je lider i pokretač šumarske nauke i struke te je ujedno i štit ukupnih vrijednosti struke koji su u posljednje vrijeme meta raznih interesa. Naš osnovni cilje je provođenje efikasnog obrazovanja temeljenog na modernim i s praksom usklađenim dostignućima, te nedvojbena opredjeljenost ka cjeloživotnom učenju u skladu sa potrebama i zahtjevima društvene zajednice“, kazao je prof.dr. Dautbašić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj istaknuo je da je Šumarski fakultet u ovih 70 godina podario BiH ono što je je najdragocjenije, a to je veliki broj inženjera šumarstva koji su svojim radom učinili da se BiH nalazi na mapi evropskih zemalja koje su bogate šumama.

„Ovaj fakultet je podario BiH nekoliko značajnih profesora, koji su učinili da Šumarski fakultet bude poznat širom svijeta i to je veliki doprinos ove organizacione jedinice Univerzitetu u Sarajevu. Naša legislativa u oblasti šumarstva bila bi mnogo bolja kada bi se Šumarski fakultet sa svojim stručnjacima mnogo više respektirao od zvaničnih institucija BiH, posebno od zakonodavnih i izvršnih tijela. Želim čestitati ovu značajnu godišnjicu prije svega studentima, svim generacijama profesora koji su kroz ovih 70 godina svoje zdravlje i znanje podarili Šumarskom fakultetu, te današnjoj generaciji profesora“, rekao je prof.dr. Škrijelj.

Na Svečanoj akademiji kompanije „MS & WOOD“ i „WOODTEAM“ nagradili su  najuspješnije studente prvog i drugog ciklusa studija Mehmeda Čilaša,  Naidu Gadžo, Ismeta Fazlića i Naidu Ljevo. 

„Nismo jedini koji smo ovako uspješni, svi studenti Šumarskog fakulteta su nevjerovatni. Želimo da i drugi vide koliko ozbiljnu ulogu Šumarski fakultet ima u Univerzitetu Sarajevo, državi, regionu i šire“, rekla je Niada Gadžo u ime nagrađenih studenata.

Za izuzetan i trajan doprinos u razvoju i afirmaciji Fakulteta na domaćem i međunarodnom planu Plaketa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dodijeljena je akademiku Vladimiru Beusu, redovnom profesoru Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Zahvalnice Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za poseban doprinos radu i rezultatima rada Fakulteta u nauci i obrazovanju te njihovoj primjeni u šumarstvu i hortikulturi dodjeljene su prof. dr. Nihadu Kapetanoviću, profesoru emeritusu sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Milanu Glavašu, umirovljenom profesoru Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Marijanu Grubešiću, profesoru Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Biotehniška Fakulteta oddelek za gozdarstvo, Univerza V Ljubljani.

„Hvala Vijeću Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na čelu sa prof.dr. Dautbašićem na lijepom priznanju. Svim uposlenicima Šumarskog fakulteta, hoću da poželim dalji razvoj, njegovo kadrovsko jačanje, razvoj nauke i struke u oblasti šumarstva i hortikulture i da 80 godina proslave još ljepše i jače“, kazao je akademik Beus.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO