10.08.17 u 15:37

ANALIZA OMILJENE POSLASTICE

6 štetnih tvari koje sadrži sladoled

Dolaskom toplijih dana, škrinje sa sladoledima privlače nas poput magneta. Često ni ne razmišljamo o tome što zapravo konvencionalni sladoled sadrži već se prepuštamo užitku. Želiš li i dalje biti u ugodnoj zoni neznanja, nemoj dalje čitati tekst. Konvencionalno mlijeko zasićeno aditivima i bijelim šećerom najmanji su problem u priči o konvencionalnom sladoledu.

Sintetske boje i zaslađivači 


Sastavni dio tvojih ljetnih poslastica od kojih se dio pojavljuje pod 'tajanstvenim' E-brojevima su zapravo umjetne arome, pojačivači okusa, sintetske boje i zaslađivači, emulgatori, tj. sredstva za povezivanje i ugušćivanje, razni aditivi i stabilizatori koji vežu vodu, uzrokuju bubrenje, utječu na stvaranje sitnijih kristala leda i čine sladoled otpornijim na otapanje. 


Najčešće opravdanje proizvođača konvencionalnih sladoleda je: ''Da, ali to su dozvoljene i vrlo male količine.'' Male količine otrova su ok ako su 'dozvoljene'? Ne hvala. Pogotovo konzumiraš li ga često i uzimaš li u obzir činjenicu da se takvi aditivi i kemikalije često skladište u organizmu. Pogledaj koji su konkretno sastojci najčešće sastavni dio konvencionalnih sladolednih recepata. Imaj na umu da spomenuti sastojci često nisu ni navedeni na deklaracijama ili se skrivaju iza jednog od E-brojeva.



Sastojci konvencionalnih sladoleda


 ALDEHID C-17 – Koristi se za pojačanje okusa sladoleda od višnje. Radi se o tekućini koja se koristi u anilinskim bojama, plastici i gumi. 


AMIL ACETAT – Ovom se kemikalijom postiže umjetna aroma banane. Koristi se i kao otapalo za uljne boje. 


BENZIL  ACETAT – Koristi se za dobivanje umjetne arome jagode. Ujedno je i nitro razrjeđivač. 


BUTIRALDEHID – Pojačivač orašastih okusa i najčešći sastojak u sladoledima 'od lješnjaka'. Ujedno i jedan od sastojaka 'gumenog cementa'.

 

ETIL ACETAT –  Za postizanje umjetne arome ananasa, ali i čistač za kožne materijale i tkanine. Njegova isparavanja mogu uzrokovati kronična oštećenja pluća, jetre i srca. 


PIPERONAL – Koristi se za postizanje okusa vanilije, ali i za ubijanje uši.



Ukratko, naš je prijedlog da svakako biraš organske sladolede bez štetnih aditiva, s kvalitetnim sastojcima i certifikatima. Naravno, zdrav i vrlo ukusan sladoled možeš napraviti i sama, na iznenađujuće jednostavan i brz način. Jedini preduvjet koji mora biti ispunjen je: moraš ga pojesti odmah jer se topi svjetlosnom brzinom.


Prirodni sladoled s đumbirom i kakaom 


Donosimo ti recept za 100 posto prirodni sladoled koji će biti gotov u trenu, a 'smazan' još prije. Sa sastojcima možeš eksperimentirati do mile volje. 


Sirovi sladoled s đumbirom i kakaom: 


2 smrznute banane 


1 kašika zobenog vrhnja 


Naribani svježi đumbir ili prah đumbira 


2 kašike kakao praha 



Osnova recepta za fini kremasti sladoled uvijek je ista: smrznute banane. Najbolje da se opskrbiš zrelim bananama, narežeš ih na kolutiće i rasporediš u vrećice po dva komada u zamrzivač. Zobeno vrhnje dat će sladoledu dodatno kremastu teksturu, ali ne zaboravi ga držati u hladnjaku jer će jedino tako biti bogate guste teksture. Prije ubacivanja smrznutih banana u blender ostavi ih nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Ubaci i ostale sastojke u blender, rasporedi u čašice, ukrasi po želji i uživaj!

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO