22.05.19 u 17:00

ZAPAMTITE!

5 zdravstvenih koristi jagoda

Osim što su ukusne, jagode su i izuzetno zdrave, pa treba iskoristiti taj kratki period dok ih ima i navaliti na njih bez ustezanja.

Jagode su omiljeno voće, a vjerojatno i sami znate da se treba strpiti dok ne stignu domaće, mirisne koje začine sve tržnice svojim bojama i neodoljivim izazovima za nos.

No, osim što su ukusne, jagode su i izuzetno zdrave, pa treba iskoristiti taj kratki period dok ih ima i navaliti na njih bez ustezanja - naravno, ako niste alergični.

Stoga, evo 5 činjenica o zdravim jagodama:

Antioksidansi - jagode sadrže antocijanin koji štiti od štetnog djelovanja okoliša, a posebno jakog sunca. Pozitivno je što njegova antioksidativna moć traje čak 24 sata nakon konzumacije.

Folati - obiluju folnom kiselinom (folatima) čiji nedostatak može izazvati aterosklerozu, vaskularne bolesti te pad kognitivnih funkcija.

Vitamin C - samo jedna šalica jagoda sadrži više od 100% dnevne potrebe za vitaminom C. Tako smanjuju krvni tlak, a reakcija je najočitija kod djece

Vlakna - vlakna su veoma važna kada je probava u pitanju, a jagoda obiluje ovim ugljikohidratima. Pomažu u radu crijeva i probavljanju hrane, ali i pravi su lijek za zatvor.

Zdravlje srca - jagode ublažavaju upalne reakcije u tijelu, ali i rizik od hipertenzije te snižavaju loš kolesterol. Osobe koje dnevno jedu tri ili više porcija jagoda, imaju 32% manje šanse od srčanog udara.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO