25.09.18 u 12:50

MMMM

5 najboljih začina za kafu

Neki svakodnevni začini u kombinaciji s kafom mogu pomoći u rješavanju raznih problema.

Kafa, omiljeni napitak većine ljudi uobičajeno se pije uz neke dodatke - od šećera preko raznih varijanti mlijeka do, vjerovali ili ne, začina.

Da, klasičnih začina koje obično koristimo u neke potpuno druge svrhe, no koji u kombinaciji s kafom mogu pomoći u rješavanju raznih problema.

Cimet - začin za zdravlje srca, jer osim opojnog mirisa, ovaj će napitak dodati kafi zrno antioksidansa, a prema istraživanjima upravo ovaj začin čuva zdravlje srca i mozga.

Đumbir - začin za jake kosti već se vijekovima koristi kao pomoć pri liječenju mučnine, olakšavanja boli u mišićima, snižava holesterol i poboljšava probavu. Naribajte malo svježeg đumbira u toplu kafu.

Kakao -  služi za bolju memoriju i nizak pritisak: Kakao sadrži visoku razinu flavonola, a riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane stanice od oštećenja. Kakao stimulira proizvodnju endorfina, hormona sreće. On pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni pritisak, povećava elasticitet žila i smanjuje rizik od srčanog udara, snižava holesterol.

Kurkuma - borac protiv depresije: ako barem malo pratite zdravstvene teme, upoznati ste sa svim dobrobitima ovog začina. Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin - sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja, a među njima i depresiju.

Maca prah - za bolji seksualni život: predstavlja pravi rudnik sterola, koji pozitivno utječu na imunitet. Također je bogata kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, sumporom, natrijem i željezom, a sadrži tragove cinka, bakra, selena, joda, bizmuta magnezija i kositra. Od vitamina sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, C, E i D3.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO