30.04.19 u 16:43

SAVJETI

5 životnih vještina koje trebaju svakome

Najbolje vrijeme za njihovo učenje je djetinjstvo, a drugo najbolje je bilo kada, glavno da odlučite to napraviti, pa evo o kojima se radi.

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je pet temeljnih vještina, ključnih u stvaranju kvalitetnog života, koje svatko može usvojiti.

Najbolje vrijeme za njihovo učenje je djetinjstvo, a drugo najbolje je bilo kada, glavno da odlučite to napraviti, pa evo o kojima se radi:

Komunikacijske vještine - komunikacija je ključna ljudska vještina i vrlo je važno znati iskomunicirati stvari, biti shvaćen i razumjeti drugoga. Isto kako je važno znati se izraziti, važno je i naučiti slušati.

Kreativno i kritičko razmišljanje - kritičko mišljenje najbolje se razvija kroz proučavanje ili studiranje humanističkih znanosti. Kritičko mišljenje podrazumijeva aktivno slušanje, analiziranje onog što smo čuli, uočavanje razloga zbog kojih je nešto rečeno, zauzimanje stava i sposobnost jasnog i nekonfliktnog izražavanja svog stava. U kritičkom mišljenju oslanjanjamo se na vlastiti sud i objektivno zaključujemo na temelju argumenata. S kritičkim mišljenjem se ne rađamo, nego ga usvajamo.

Nošenje s emocijama i sa stresom -
kad-tad svatko se nađe u teškom životnom razdoblju. Američko psihološko društvo definiralo je deset koraka koji nam mogu pomoći da se uspješno nosimo sa životnim izazovima.

Učvrstite odnose s prijateljima i rodbinom
Nemojte na krizu gledati kao na nepremostiv problem
Definirajte jasne i realne ciljeve i radite na njima.
Prihvatite da su promjene dio života.
Poduzmite odlučujuće akcije.
Tražite prilike da radite na sebi i upoznajete se u novom svjetlu.
Razvijajte ljubav prema sebi.
Ne gubite pespektivu. Pogledajte širu sliku.
Ne gubite nadu.
Brinite o sebi, vodite računa o sebi, svojim potrebama i emocijama.

Odlučivanje i rješavanje problema - svatko pa i oni najmlađi među nama suočavaju se s izazovima u svom životu, no nije svatko prirodno nadaren za njihovo rješavanje. Kada se susretnemo s problemo, ukoliko ga ne znamo riješiti, naći ćemo se u začaranom krugu analiza i paraliza. Psihologinja Kristina Guo definirala je sustav odlučivanja koji nam može pomoći da naučimo rješavati svoje probleme, a sastoji se od ovih šest točaka:

Definirati problem
Usvojiti kriterije
Razmotriti alternative
Definirati najbolju alternativu
Napraviti plan
Razmotriti rješenja

Samopoštovanje i empatija - dvije strane istog novčića, temelj kvalitenih odnosa i ispunjenog života. S razvijanjem samopoštovanja počinje se u ranom djetinjstvu, no može se naučiti bilo kada u životu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO