10.12.13 u 09:07

ZBOG NEPOSTIZANJA DOGOVORA O IMPLEMENTACIJI PRESUDE SEJDIĆ-FINCI

BiH ostala bez 45 miliona eura

Odluka je donesena prije svega zbog nepostizanja dogovora o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

  Komitet Evropske Unije za IPA fondove donio je odluku o uskraćivanju 45 miliona eura namijenjenih Bosni i Hercegovini. Ovo je prvi slučaj u povijesti Evropske unije da se jednoj zemlji u procesu pristupanja uskraćuju planirana sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), budući da se radi o sredstvima namijenjenim za ubrzanje tog procesa. Iz Evropske unije dalje upozoravaju da ukoliko bh. političari nastave sa takvom praksom, mogu dovesti u opasnost sredstva iz ovih fondova i u 2014. - Evropska komisija je u  oktobru najavila, a krajem prošlog mjeseca i zvanično obavijestila  strukture u BiH da bi novac mogao biti uskraćen za one projekte u  oblasti transportne infrastrukture, podrške razvoja malog i srednjeg  preduzetništva i  plaćanja tzv. ulazne karte za učešće BiH u programima  Unije - kazala je za TV1 Marina Kavaz- Siručić,  glasnogovornica DEI  Prilikom odlučivanja o  suspenziji vodilo se računa da šteta suspenzije bude što manja za  najugroženije kategorije građana u našoj zemlji. - Riječ je o  projektima primjera radi socijalne inkluzije u obrazovanju, projekti  deminiranja, implementacija akcionih planova za Rome i podrška povraku  odnosno implementaciji aneksa 7. Dejtonskog sporazuma  - pojašnjava  Kavaz- Siručić. Odluku Komiteta treba da potvrdi Kolegij Evropske  komisije, a sredstva mogu biti ponovo dostupna samo ukoliko se prije  konačne odluke postigne dogovor o presudi Sejdić- Finci.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO