Greenpage

grad poznat po luskuzu

Osam stvari koje vjerovatno niste znali o Dubaiju

Prošle sedmice Dubai je izabran za domaćina predstojećeg svjetskog sajma Expo 2020.

Dubai ; Foto: global-conferences.eu
Piše: SUTRA.BA

Iako je već grad poznat po luskuzu, Dubai će potrošiti 6,8 milijardi dolara kako bi se pripremio za događaj koji će trajati šest mjeseci.

Huffington Post navodi osam zanimljivosti za koje se vjerojatno nije znalo o Dubaiju:

1. U Dubaiju ne postoje adrese ulica. Ljudi svoje pakete uglavnom dobijaju u poštanski pretincima, a ukoliko žele da im se nešto dostavi na kućnu adresu, moraju da nacrtaju mapu na koverti ili upišu uputstva.

2. Oko 85 odsto stanovnika ovog grada su stranci.

3. Žitelji Dubaija 2. decembra slave Nacionalni dan, dan kada su 1971. godine Ujedinjeni Arapski Emirati postali nezavisni od Velike Britanije.

4. U Dubaiju nikada nije vrelo. Prosječna ljetnja temperatura iznosi 40 stepeni Celzijusa, a u januaru ona iznosi 24 stepena. Ovo je najvjerovatnije zbog toga što se grad nalazi blizu ogromnih pustinjskih dina, prenosi B92.

5. Ukoliko poljubite nekoga u javnosti možete biti uhapšeni - 2010. godine, par iz Velike Britanije proveo je mjesec dana u zatvoru nakon što ih je jedan dvogodišnjak vidio kako se ljube u restoranu.

6. Dubai ima zatvoreno skijalište, ali to već mnogi znaju. Međutim, manje poznati Madinat Jumeirah je ogromno odmaralište sa dva hotela, 29 vikendica, 40 restorana i taksi brodovima koji ljude prevoze kroz vještačke kanale ispunjene prirodnom morskom vodom.

7. U Burž el Arabu, hotelu gdje noćenje stoji 2.000 dolara i koji je izgrađen na vještačkom ostrvu, gosti na raspolaganju imaju lične batlere koji su dostupni 24 časa na dan.

8. Terminal 3 aerodroma u Dubaiju je najveći aerodromski terminal na svijetu i druga najveća zgrada na svijetu kada je u pitanju prostor. Aerodrom posjeduje kompletan hotel i dva zen vrta (koji služe za meditaciju i opuštajuće šetnje).

Komentari na članak ()

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
Još vijesti iz rubrike Greenpage +