16.05.13 u 11:52

DVA DANA DO AKCIJE 'LET'S DO IT - OČISTIMO ZEMLJU ZA JEDAN DAN'

Osmanagić: 'Najlakše je govoriti kako ništa ne valja i ništa ne raditi da se to stanje popravi'

"Preostala su još dva dana do održavanja akcije "Let's do it - Očistimo zemlju za 1 dan!". U subotu, 18. maja će na teren izaći svi oni koji imaju u sebi i inicijative za konkretnim angažmanom. Većina zna samo kritikovati kako ništa ne valja, a ničim ne pokušavaju ispraviti to što ne valja.", rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja "Bistro!" iz Sarajeva.

Prva akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" provedena je u Bosni i Hercegovini u septembru 2012. godine i okupila je više od 37 000 volontera s područja 105 općina. Tada su ribolovci Udruženja "Bistro!", zajedno sa ostalim ribolovcima iz udruženja "Sarajevo 1906", "Vogošća" i RVI "Novi grad" čistili staro korito rijeke Bosne u Dobroševićima. Ovaj put, Udruženje "Bistro!" će čistiti smeće u jezeru i oko jezera Starača u Ilijašu. "Naše Udruženje je postalo korisnikom ribolovnog prava na vodama koje se nalaze u opštini Ilijaš, te su sve naše naredne aktivnosti usmjerene na revitalizaciju tih voda. Jezero Starača je voda na kojoj smo planirali izgradnju ekološkog kampa, a taj projekat su korisnim prepoznali i iz SOS Dječija sela BiH sa kojim smo potpisali Protokol o saradnji na realizaciji tog kampa. Nažalost, na jezeru su u posljednja dva mjeseca nesavjesni pojedinci i privredni subjekti napravili dvije divlje deponije smeća, te ćemo u subotu pokušati očistiti jednu od te dvije deponije. Također, da bismo ovo čišćenje napravili interesantnijim djeci, njihov zadatak će biti da, uz nadzor starijih ribolovaca, iz čamaca vade smeće iz jezera uz pomoć ribolovačkih mreža za prihvat ribe.", kazao nam je Miralem Mehmedović, upravnik jezera i ribočuvarske službe Udruženja "Bistro!". "Pozivamo sve ribolovce i ljubitelje prirode da nam se 18. maja u 10:00 sati pridruže na jezeru Starača u Ilijašu, da u sklopu akcije "Let's Do It" očistimo ambalažni otpad sa jezera i pokrenemo se dalje od kritikovanja kako ništa ne valja i kako je sve prljavo... da napravimo da jezero Starača bude čisto, a mi ćemo se potruditi da ga takvim sačuvamo i još više unaprijedimo", poručuju iz Udruženja "Bistro!" Jezero Starača u Ilijašu

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO