15.05.13 u 15:43

'LET'S DO IT - OČISTIMO ZEMLJU ZA JEDAN DAN!'

Još tri dana do početka najveće volonterske akcije

Volonterska akcija "Let's Do It - Očistimo Zemlju za jedan dan", uz učešće oko 100.000 volontera koji će skupljati otpad, bit će realizirana 18. maja u više od 100 općina u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji BiH posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, zelenih površina i ostalih prirodnih vrijednosti, rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su prezentirane ideje i ciljevi akcije. Projekt je prvi put realizovan prošle godine, a njegovi nositelji su udruženja građana (UG) "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke.   Šef Sektora za energiju i okoliš UNDP-a Sanjin Avdić kazao je da je promocija volonterizma bitna za okoliš te da će volonteri UNDP-a također 18. maja čistiti zelene površine oko zgrade UN-a i Historijskog muzeja BiH. Avdić je najavio da će izvještaj o stanju okoliša u BiH biti prezentovan 5. juna u Predsjedništvu BiH.   "Tog dana će hiljade građana učestvovati u akciji "Let's Do It" i podići glas za ljepšu, čistiju i bolju Bosnu i Hercegovinu", izjavio je predsjednik UG "Ruke" Božidar Mihajlović te najavio da će bh. građani 18. maja shvatiti šta BiH treba i može da bude, a to je zemlja u kojoj svi građani, zajedno s državnim institucijama rade za dobrobit društvene zajednice.   Predsjednik UG "Mozaik prijateljstva" Milan Gligorić istakao je da građani BiH moraju čuvati i vrednovati prirodna dobra te da odnos prema prirodi govori o nama kao ljudima.   "Prosječan građanin potroši oko 1.000 plastičnih kesa godišnje, a vrijeme njihove razgradnje je od 100 do 1.000 godina. Oko 90 posto opasnog otpada u BiH se neadekvatno zbrinjava. Oko 10.000 ilegalnih deponija smeća utiče na naše zdravlje. Prošle godine na deponije u BiH je odloženo 1,4 miliona tona otpada i samo 67 posto stanovništva u BiH koristi komunalne usluge za odlaganje otpada", istakao je Gligorić. Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mehmed Cero pozdravio je ovu akciju te naveo da je Ministarstvo odgovorno da napravi odgovarajuće modele da bi otpad bio zbrinjavan regularnim procesom.   "Prošle godine smo prihvatili Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu koji će pomoći da ovakva vrsta otpada ne završi u prirodi", dodao je Cero. Direktor komunikacija Delegacije EU i specijalnog predstavnika u BiH Andy McGuffie jako je ponosan što može dati doprinos ovakvoj akciji, ocijenivši da su politike zaštite okoliša od izuzetne važnosti za ulazak u EU. "Putem Fondova za pretpristupnu pomoć podržavamo cijeli niz projekata s našim partnerima", kazao je McGuffie.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO