12.04.13 u 08:52

NIJE ODOBRAVAO VEZU SINA

Uskoro knjiga o životu Nasera Orića!

Knjiga pod nazivom od ''Od Gazimestana do Haga i nazad'' bit će promovirana 16. jula kada će Orić postrojiti preživjele pripadnike čuvene 28. divizije Armije BiH; Orić tvrdi da pojedini akademici iz straha za živote članova porodice nisu smjeli recenzirati knjigu

Sredinom jula ove godine bit će objavljena biografija ratnog komandanta odbrane Srebrenice Armije Bosne i Hercegovine Nasera Orića, kojeg je Haški tribunal pravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine nad Srbima u BiH 1992. i 1993. godine, saznaje agencija Anadolija (AA).

Knjiga će biti objavljena pod naslovom ''Od Gazimestana do Haga i nazad''. Kako je Orić potvrdio u razgovoru za agenciju Anadolija, riječ je o knjizi o njegovom životu koju potpisuje sarajevski publicista i istraživač Avdo Huseinović, autor više uspješnijih dokumentarnih filmova o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini.  ''U toj knjizi bit će sve, od A do Ž. Knjiga će biti objavljena 16. jula. Mnogi profesori i akademici koje sam htio za recenzente nisu smjeli da se odazovu nakon što su pročitali štivo. Nisu smjeli da budu recenzenti knjige, bojali su se za svoje porodice! Tamo ću odgovoriti i na optužbe za ratne zločine, kao i na optužbe o švercu i slične laži koje se ovih dana o meni pojavljuju u srbijanskim medijima'', kazao je za agenciju Anadolija Naser Orić. Otkriva kako su, nažalost, i u institucijama u Sarajevu postojali zvanični ''planovi i programi'' njegove diskreditacije u javnosti, te da su svi koji su učestvovali u tim aktivnostima napredovali u karijerama i nagrađivani su stanovima i novcem. ''U knjizi ću progovoriti o svim tim detaljima i dokumentima, o svim ljudima koji su u tome učestvovali'', kazao je Orić, dodajući da je najava njegove knjige već izazvala strepnju među onima koji su organizirali njegove progone. Orić je potvrdio da će promocija knjige biti održana 16. jula ove godine, na godišnjicu osnivanja 28. divizije Armije BiH iz Srebrenice kojom je komandovao. ''Tog dana ću postrojiti preživjele pripadnike 28. divizije. Ali će se, kako očekujemo, na tom skupu okupiti i između 40 i 50 hiljada Podrinjaca. Od djece do nana, želimo da svi dođu. Zašto bismo mi samo žalili? Trebamo slaviti i godišnjicu naše 28. divizije, trebamo se sjetiti najdužeg proboja u historiji ratovanja kojeg su naši ljudi izveli na putu prema slobodnoj teritoriji u Tuzli. Mi smo se hrabro borili'', kazao je Orić za agenciju Anadolija. Naser Orić je ranije u razgovoru za agenciju Anadolija ispričao kako su, umjesto da pomognu Srebrenici, od njega u Sarajevu pravili kriminalca. Naser Orić rođen je 3. marta 1967. godine u Potočarima kod Srebrenice. Radio je kao pripadnik policije, odnosno specijalne policije u Beogradu, na Kosovu, u Sarajevu i Srebrenici, gdje ga je zatekla agresija na BiH. Svojevremeno je bio tjelohranitelj bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Čak  i na povijesnom svesrpskom skupu na Gazimestanu 1989. godine, na godišnjicu Kosovskog boja, kada je Milošević rekao da smo ''ponovo u bitkama i pred bitkama''.  Orić je zapovijedao višegodišnjom odbranom Srebrenice koja se, uprkos potpunom okruženju i nepostojanju uvjeta za odbranu, očuvala do jula 1995. godine. U Haškom tribunalu je pravosnažno oslobođen svih optužbi za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.  

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO