28.02.13 u 18:47

ZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK U SUDU BIH

Fahrija Karkin se protivi odluci da Šejla Turković bude svjedok

Na Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću i grupi čiji se pojedini članovi terete za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz sarajevskog aerodroma, otimanje dionica fabrike čarapa "Ključ" te pranje novca.

Tužiteljica Diana Kajmaković, danas je završila dokazni postupak, a kao dokazi su uvedeni zapisnici o pretresima kuća i vozila optuženih kao fotodokumentacija koja je sačinjena prilikom pretresa, prenosi Avaz.ba. Nakon toga predsjednik sudskog vijeća Izo Tankić naložio je braniocima da prezentiraju spisak svjedoka koje će pozvati te okolnosti na koje će biti saslušani. Fahrija Karkin, Turkovićev branilac prvi se obratio Sudu govoreći da će predložiti saslušanje 62 svjedoka te da to nije nikakva tajna jer su njihova imena davno objavljena u "Dnevnom avazu". "Svoju uvodnu riječ dao sam 21. septembra 2011. godine gdje sam spomenuo ove svjedoke. Tada sam tvrdio da svjedok pokajnik Isljam Kalender kao i ostali koji su teretili Zijada u svojim iskazima su to činili jer su bili pritisnuti dokazima Tužilaštva i morali su davati takve iskaze da bi sa sebe skinuli odgovornost. Određen broj svjedoka koji je već saslušan ćemo opet pozvati. Zatražit ćemo dodatna medicinska i forenzička vještačenja da bi pobili iskaz Seada Dumanjić", kazao je Karkin. Tužilaštvu je za dokazni postupak trebalo 15 mjeseci, a Karkin je od Suda zatražio polovicu od tog vremena. Turković se također obratio Sudu te je svojim nesuvislim prijedlozima o saslušanju pojedinih svjedoka tvrdio da će razotkriti navodnu zločinačku organizaciju iz državnog vrha te da će na taj način dokazati da je nevin.  Sudija Tankić ga je u više navrata upozoravao da pazi na ponašanje. Odbrana je predložila da se kao svjedoci pozovu tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković, advokati Mithat Kočo i Senad Kreho, Milorad Barašin, bivši glavni državni tužilac, sudija kantonalnog suda Husein Delalić. Turković je zahtjevao da se kao prvi svjedok pozove Kalender, a sudija Tankić mu je kazao da on o tome odlučuje. Među svjedocima će se pojaviti i Turkovićeva supruga Šejla.  Karkin se usprotivio da Šejla svjedoči na slijedećem pretresu, jer to u ovom momentu ne odgovara odbrani. Predloženi su i Naser Keljmendi i njegov sin Besnik, Naser Orić, Fikret i Mirza Kajević, Dragan Perišić Bejbi, Emir Zeković, Edo Osmanović, Nermin, Husein i Erko Hukić, Hamdo Dacić, kao i svi optuženi članovi ove kriminalne organizacije. Sudija Tankić naložio je svim braniocima da mu dostave spiskove predloženih svjedoka te okolnosti na koje će svjedoci biti saslušani, a o čemu će se naknadno izjasniti.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO